TOMĀTU ŠĶIRNES AR SAVDABĪGAS KRĀSAS UN FORMAS AUGĻIEM

Tomāti ar SAVDABĪGAS KRĀSAS UN FORMAS AUGĻIEM - vidējas un vidēji vēlas šķirnes ar pakāpeniski un garu ražošanas periodu. Šajā sadaļā galvenokārt ir šķirnes, ko iesakām audzēt siltumnīcās vai lielās lecektīs.

VĒRŠA SIRDS sen pazīstama, iecienīta šķirne. Augļi izcili gaļīgi, miltaini, sirds formas ar aveņu nokrāsu. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m garš. Pieticīgās ražas dēļ, ziedēšanas laikā ieteicams purināt, ražas palielināšanai.

LAUVAS SIRDS izcili gaļīgs galda tomāts. Augļi sirdsveida, maigu aromātu, sarkanā krāsā. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmērām 1,8 m augsts. Ziedēšanas laikā purinot nodrošina labāku apputeksnēšanos.
SĀRTĀ SIRDS augļi ar ļoti plānu miziņu, bieži plaisā, gaļīgi, ar maigu aromātu. Garšīgi tūlītējam patēriņam. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,5 m garš.
VĒRŠA PIERE augļi lieli (250 līdz 550 gr), gaļīgi, ar plānu miziņu, miltaini, maz sēkloti, sarkanā krāsā. Piemēroti vasaras patēriņam. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,6 līdz 1,7 m garš.

JAPĀNAS TRIFELE ar četru krāsu augļiem. Visām šķirnēm ir līdzīga augļu forma, atšķiras to izvietojums ķekaros, lielums un garša. Visas var audzēt siltumnīcās, sarkanās un dzeltenās krāsas augļus var audzēt uz lauka. SARKANĀ augļi aromātiski, no krūma nebirst, ilgi uzglabājas nezaudējot svaigo garšu. Sāds siltumnīcās apmēram 1,7 m augsts, uz lauka - 1,2 m, audzējot atstāj centrālo galotni un līdz trīs pazarītēm. DZELTENĀ augļi nelieli, izkārtoti kompaktos ķekaros, vissaldākā no visām trifelēm. Stāds siltumnīcās apmēram 1,5 m garš, uz lauka 1 m, audzējot atstājot centrālo galotni un līdz trīs pazarītēm. MELNĀ augļi ~100 g smagi, ar plānu miziņu, tūlītējai lietošanai. Ieteicams audzēt, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes, stāds apmēram 1,8 m garš. ROZĀ gaļīgi, stingri tomāti, kas ilgi glabājas un piemēroti konservēšanai. Ieteicams audzēt atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāds apmēram 1,8 līdz 2 m garš.
SNIEGA PIKA dziedniecisks tomāts, ko ieteicams lietot uzturā cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem un tim, kam alerģija pret sarkanas krāsas tomātiem, var dot zīdaiņiem. Augļi, ja auguši noēnotā vietā, nogatavojušies ir pienbalti, ja saules apspīdēti, krāsojas maigi iedzelteni. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un divas pazarītes. Stāda garums apmēram 1,8 m. Ražot sāk vidēji agri.

APRIKOZU-tomāts sirms stāds ar sarmainiem augļiem, kas apaļi, gludi, sārti, ar pūkainu miziņu. Ilgi glabājas nebojājušies, nebirst no ķekariem. Arī konservējot augļi saglabā sarmaino izskatu. Audzē siltumnīcās, lecektīs, uz lauka, atstājot centrālo galotni un līdz trīs pazarītēm. Stāds 1,5 līdz 1,7 m garš.
BALTAIS PERSIKS tomāti kā samtainas bumbiņas. Augļi viegli iedzelteni, gandrīz balti, tenisa bumbiņas lielumā ar šķirnei vien raksturīgu saldu aromātu. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un līdz divām pazarītēm. Stāds apmērma 2 m garš, ar garu ražošanas periodu.

PIPARVEIDA MELNIE eksotiska krāsojuma auglis ar īpašām garšas niansēm, miltains. Augļi - katrs kā savdabīga skūlptūra, pārgriezts kā glezna ar dabīgo, izteikti melnīgsnēji - sarkanīgo krāsu salikumu. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 2 m augsts.
PIPARVEIDA ROZĀ tomāti kā lieli pipari. Augļi gaļīgi, miltaini, rozā krāsā, ar maigu aromātu, griežot nesulo. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds līdz 2 m garš, ar vidēju ražību.

PIPARVEIDA SARKANIE liels tomāts, kā pipara pāksts. Augļi ļoti gaļīgi, ar maigu garšu, uzgriezti nesulo. Raža ienākas pakāpeniski līdz vēlam rudenim. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds 2 līdz 2,5 m augsts.

PAPRIKVEIDA SVĪTRAINIE auglis ar neparastu garšu, tā forma atgādina kubveida saldo papriku, tiem ir tukšs vidus ar mazu sēklotni, kuru izņemot auglis ideāli piemērots pildīšanai. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds līdz 2 m garš.

NESLINKO MELNAIS PRINCIS senākā Latvijas dārzkopjiem pazīstamā melnaugļu tomātu šķirne. Augļi tumši sarkani līdz melnīgsnēji, ar savu īpatnēju garšu. Saules apspīdēti augļi tumšāki, saldāki, aromātiskāki par ēnā augušajiem. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz vienu pazarīti. Stāds līdz 2 m garš, ar vidēji agru ienākšanās laiku.

TUMŠAIS POLS ROBSONS šķirne tumšo augļu cienītājiem. Augļi apaļi, gludi. vidēji lieli, ar maigu, savdabīgu aromātu. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m augsts.

RADINIECE svaigu salātu tomāts, neikdienišķā krāsā. Augļi lieli un vidēji lieli, tumši violetu krāsojumu, gaļīgi, ar plānu miziņu. Audzēt ieteicams siltumnīcās, var nedaudz noēnotā vietā, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds apmēram 1,6 m garš.

MORĪŠI tomātiņi kā tumšas plūmītes - saldi, garšīgi, aromātiski. Augļi melnīgsnēji, izkārtoti kompaktos ķekaros, katrā pa 8 līdz 12 un vairāk. Audējams siltumnīcās, lecektīs un uz lauka, atstājot centrālo galotni un līdz trīs pazarītēm. Stāds apmēram 2 m garš, ar izcilu ražību. Brīdinājums: no klacija trūkuma augsnē šķirne slimo ar augļu galotņu puvi.
KIVI TOMĀTS brīnums dārzeņu pasaulē. Augļi dzeltenzaļi, ātri pārgatavojas, lieli un vidēji lieli, ar tikai šai šķirnei raksturīgu garšu. Agra šķirne siltumnīcām, audzē atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāda garums apmēram 1,2 m.

ZEBRA tomāts dabas brīnums, ar savdabīgu, šķirnei vien raksturīgu garšu. Augļi dzelteni ar mākslinieciski uzgleznotu olīvzaļu svītrojumu, apaļi gludi, ar vidējo svaru 120 gr. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m garš, ar vidēju ienākšanās laiku.

TĪĢERIS pārsteigs Jūs ar ražību un augļu savdabīgo krāsojumu. Augļi sarkani ar oranžu svītrojumu, visi vienādi, vidēji lieli, apaļi, gludi, izkārtoti skujiņveida ķekaros pa 6 līdz 8 un vairāk katrā. Audzē siltumnīcās, lecektīs un uz lauka, atstājot cemtrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m garš.
BICOLOR (DIVKRĀSU TOMĀTS) tomāts izsmalcinātai gaumei ar neatkārtojamu garšas salikumu. Augļi blīvi, ar lielu masu, divās krāsās: pamatkrāsa dzelteni - oranža, griežot šķēlītēs, uz katra sarkans zīmējums. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 2 m garš, ar vidēji vēlīnu ienākšanās laiku.

SALŪTS FEUERVERK tomāts kā svētku salūts. Augļi sarkani it kā apbiruši ar salūta dzirkstelītēm. Vienā krūmā mēdz būt gan apaļi, gan ieplakani, gan sirdsveida augļi. Audzē siltumnīcās vai lielās nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m garš.

BĒRNU BURATĪNO tomāts - bērnu prieks un mīlulis. Augļi oranži ar spiciem, gariem deguniem, miltaini, lieliski uzgriešanai. Bērni ar prieku tos ēd svaigus. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz trīs pazarītes. Stāds apmēram 1,5 m augsts.

BANĀNU-tomāts bagātīgi ražojošs tomāts ar saldu un burvīgu aromātu. Augļi izstiepti ovāli, dzelteni, maz sēkloti, ar biezu gaļu. Audzē siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds apmēram 1,6 m garš.
LOTRINGAS SKAISTULE visrievainākie no tomātiem, sagriezti šķēlēs tie uzzied kā savdabīga puķe ar daudzām ziedlapiņām, sagriezti daiviņās, tie atgādina augošus mēnestiņus. Augļi sarkani, izcili miltaini, lieli, 400 līdz 700 gr smagi, var pat sasniegt 1 kg un vairāk. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m garš, ar vidēju ienākšanās laiku.

DZELTENĀ LOTRINGA šķēlēs vai daiviņās sagriezti, lieliski izmantojami ēdienu dekorēšanai. Augļi koši dzelteni, ar akurātu gofrējumu, uzgriezti nesulo. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,7 m garš. Lielāku ražu iegūšanai, ziedēšanas laikā ieteicams stādu purināt.

TARASENKO LEĢENDA gareni augļi ar izstieptu galu sarkanā krāsā, izkārtoti vēdekļveida ķearos. Šķirne ar garu lietošanas laiku, ilgi uzglabājas svaigi, iedeāļi piemēroti konservēšanai, jo neplaisā miziņa. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums apmēram 1,8 m.
SVĪTRAINĀ OLA tomāts kā izgreznota Lieldienu ola. Augļi vistas olas lielumā, sarkani ar dzeltenām svītrām, blīvi, gaļīgi, ar biezu mizu, piemēroti konservēšanai. Audzējami siltumnīcās, lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu līdz trīs pazarītes. Stāda augstums nepārsniedz 1,6 m.
ZELTSVĪTROTAIS PIPARTOMĀTS īpaši dekoratīvs auglis ar vispalašāko pielietojumu. Augļi vidēji lieli, sarkani ar dzeltenām svītrām, gareni kā piparu pākstis ar grezni krāsotu miziņu, kas savu izskatu saglabā arī konservētiem augļiem. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz trīs pazarītes. Stāda garums nepārsniedz 1,6 m.
JŪRAS VALDNIEKS augļi tumši, lieli un vidēji lieli, gaļīgi, ar šķirnei vien raksturīgu aromātu. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,5 m garš, ar vidēju ražību.

ALADINA LUKTURĪŠI koši oranžas tomātu lampiņas priecēs Jūsu acis un vēderus. Augļi kā palielas elektriskās spuldzītes, 120 līdz 170 gr smagi, miltaini, ar maigu garšu. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds kompakts, ampēram 1,7 m garš.
SALAUZTĀ SIRDS nesparastas augļu formas tomāti. Augļi kā lielākas un mazākas saburzītas sarkanas sirdis, ķekaros pa 5 līdz 7, dažkārt pat vairāk augļi. Ļoti miltaini, pat salātos sagatavoti nesulo. Ražīga, strauji augoša šķirne, ko ieteicams audzēt siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts. Lai panāktu labāku apputeksnēšanos, ziedēšanas laikā ieteicams stādu regulāri purināt.
MANDARĪNIŅI koši, oranžiem, gludiem, apaļiem, vidēja lieluma (90 - 110 gr) augļiem, kas garšīgi svaigi un ideāli marinēšanai. Ražīgi, slimību izturīga šķirne līdz vēlam rudenim. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.

DIENVIDU NAKTS tomāts ar brīnišķīgu aromātu un bagātu garšu. Augļi ar plānu miziņu naksnīgā krāsā. Vasaras šķirne ar ātru un īsu ienākšanās laiku. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,20 m augsts.

SVĪTRAINĀ ŠOKOLĀDE šķirne ar neparasti krāšņiem augļiem: brūni - sarkani ar tumši zaļām svītriņām. Pārsvarā lieli, ieplakani augļi ar savdabīgu un bagātu aromātu. Ļoti garšīgi uz sviestmaizēm un salātos. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Veido spēcīgu, apmēram 1,7 m augstu stādu.


ZEMEŅU TOMĀTS tomāts kā liela zemeņoga. Augļi maigi rozā krāsā, miltaini, maz sēkloti, brīnišķīgi uzgriešanai. Audzējami sagtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Auga augstums apmēram 1,6 m. Šķirne ar pakāpenisku ražas atdevi.

REISE jeb CEĻOTĀJU TOMĀTS katrs auglis sastāv no daudz maziem, sarkaniem tomātiņiem, kas grupējas lielos čemuros, no kā var nodalīt katru mazo tomātiņu, pērējos netraucējot glabāties svaigiem. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda augstums apmēram 1,8 m.

RESNAIS BOCMANIS šķirne ar izteiksmīgu krāsu salikumu. Augļi ieplakani, miltaini, blīvi, pārsvarā lieli. Sākotnēji augļi zaļi svītroti, gatavi kļūst sarkani ar oranžu svītrojumu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un divas pazarītes. Stāds spēcīgs, plaši zarojumas, apmēram 1,2 m augsts, audzējot atstāj centrālo galotni un divas līdz trīs pazarītes.

ZAĻAIS PIPARTOMĀTS tomāts neparastā krāsā, ar tradicionālu garšu. Augļi iegareni kā pipari, miltaini, uzgriezti nesulo, konservējot saglabā krāsu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un divas pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m augsts. Ražība laba. Gatavi augļi birst no krūma.

DĀMU PRIEKS šķirne bez komentātiem. Jāizaudzē, jāapskata, jānogaršo, jānovērtē pašam.

RAIBAIS ŠERHANS augļi skaisti krāsoti, sarkani ar gaišzaļām un tumšzaļām svītriņām. Iegareni, stingri, gaļīgi, ilgi turas ķekaros. Ienākas vasaras otrajā pusē un ilgi uzglabājas svaigi. Miziņa izturīga, konservējot neplaisā. Piemēroti audzēšanai siltumnīcās un lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,2 m augsts.

SMARAGDA tomāts patiks tiem, kas vēlas ko īpašu. Augļi smaragdzaļā krāsā, ar savdabīgu, maigu garšu. Raža ienākas pakāpeniski, augļi kādu laiku nepārgatavojas un nebirst no krūma. Šķirne piemērota audzēšanai slitumnīcās un leciktīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,6 m augsts.

IEDOMĪGAIS PĒRS vasaras šķirne, ar sarkaniem augļiem kā lieliem bumbieriem, kas no kātiņa mēreni rievoti, skaiti un garīšgi. Mīkstums irdens, miltains, auglis uzgriezts nesulo. Raža ienākas pakāpeniski. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās vai lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m augsts.

BLONDĀ MIRABELLA apaļi, gandrīz balti tomātiņi, tik lieli, lai veselus mestu mutē un izbaudītu brīnišķīgo, svaigo, maigo aromātu. Miziņa plāna, konservējot var plaisāt. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai lielās lecektīs. Augumā gara, plaši zarojas, lielāku ražu ieguvei atstāj vairākas pazarītes.