2015. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES

HO-JA-JĀ tomāts, kā mazas sarkanas odziņas, kas grupējas čemuriņos. Auglīši sulīgi ar mērenu skābumiņu. Stāds zema auguma (~30 cm) krūmiņš, kam pazarītes nelauž. Piemērots audzēšanai uz lauka un lecektīs, kā arī 10 līdz 12 litru lielos podos. Ražīgs jeb kuros audzēšanas apstākļos.

JAUTRĀS PLŪMĪTES Nelieli plūmveida tomātiņi, skaisti mākslinieciski iesvītroti. Auglīši garšīgi svaigi, ilgstoši nebirst no ķekariem un ilgi saglabā svaigu tomātu aromātu. Piemērots konservēšanai, karsējot auglīši saglabā neparasto izskatu un karsējot neplaisā. Stāda augstums līdz 1,8 m. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu vai divas pazarītes.

PUNTULĪTIS Sena šķirne, kas daudzus gadu desmitus audzēta Smiltenes apkamē gan lecektīs, gan uz lauka. Šķirne sevi apliecinājusi kā ražīgu un izturīgu, vienkārši audzējamu. Augļi vidēji lieli, apaļīgi, stingri, ilgi nepārgatavojas, piemēroti konservēšanai. Krāsa sarkana, augļi garšīgi, nav skābi. Krūms spēcīgs, kompakts, augstums zems, pazarītes nelauž.

POLONĒZE šķirne ar lieliem, miltainiem augļiem - izcili garšīgi no pirmā līdz pēdejam. Augļos maz sēklas, mīkstums irdens ar maigu tomātu aromātu. Ideāli piemērots uzgriešanai uz maizītēm un salātos. Audzēšanai segtajās patībās atstājot centrālo galotni vai centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums 1,8 m.

AZORU SĀRTUMS neparasti izteiksmīgs augļu krāsojums, kas maina toni atkarībā no apgaismojuma. Augļa garša - intresanta, savadabīga. Augļi nenoteiktas formas - plakani un ieapaļi, vairāk vai mazāk rievoti, to lielums dažāds - lielākie ~300 gr., mazākie ~100 gr. Vasaras tomāts, augļi gatavojas ētri viens aiz otra. Audzējams uz centrālās galotnes un vienas pazarītes, stāda garums 1,5 m.

 BLONDĪNES SIRDS gardēžu tomāts - gandrīz balts, sirdsveida ar maigu garšu, brīnišķīgu aromātu. Augļi ar plānu miziņu, gaļīgi vasaras tomāti. Ieteicams stādīt saulainās vietās segtajās platībās. Audzē atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāda augstums ~1,6 m.

 
SALDAIS PONČIKS Apaļš dzelten-oranžs pončika lieluma tomāts, gaļīgs, ar izteiksmīgi vieglu skābumiņu, kas augļus padara patīkami aromātiskus. Audzējams gan nelielās siltumnīciņas, gan lecektīs. Ražas periods pakāpenisks, garš. Šķirne vidēji agra. Stāda augstums 1,2 m, audzē atstājot centrālo galotni un līdz trīs pazarītes.

 TUMŠĀ GALAKTIKA ekskluzīvi skaisti augļi ar neparasti izteiksmīgu krāsojumu, ar savdabīgi jauku garšu. Augļi melnīgsnēji-violeti ar pāreju uz sarkanu, pabērti ar zeltainām zvaigznītēm. Stāda garums ~1,3 m, audzējams segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti.