FRANČU ESTRAGONS

Artemisia dracunculus

Sens un iecienīts pikants garšaugs un ārstniecības augs Latvijas dārzos. Tautas valodā estragonu mēdz dēvēt par pūķa zāli, jo agrākos laikos valdīja pārliecība, ka tam piemīt pūķa spēks, kā arī tam piedēvēja čūsku un kukaiņu kodumu dziedējošas īpašības.
Uzturā lietot ieteicams svaigas lapas, ko vāc jebkurā veģetācijas periodā. Lapas var arī kaltēt, tomēr tās zaudē daļu sava aromāta, tādēļ labāk tās ziemai sasaldēt. Estragons piemērots zivju, gaļas, dārzeņu, olu ēdienu garšas papildināšanai, kā arī pievienošanai salātiem, mērcēm un etiķiem. Estragonu izmanto dārzeņu marinēšanā, lai saglabātu tiem kraukšķīgumu un stingrumu.
Tautas medicīnā lietots gremošanas stabilizēšanai, kā pretparazītisks līdzeklis, kā antibakteriālu līdzekli. Bieži izmantots aromterapijās un masāžas eļļu pagatavošanā.
Kurvjziežu dzimatas lakstaugs ar vidēji lielu vai lielu (60 - 130 cm augstu) krūmu, zaļām nelielām lapiņām. Vasarā zied ar zaļgani baltiem ziediem.
Piemērota saulaina un sausa augšanas vieta, barības vielām bagāta augsne (priekšroku dod neitrālam pH). Estragons nebūs piemērots mitrām un vēsām augšanas vietām. Latvijas klimatiskajos apstakļos daudzgadīgs (4-5 gadi), ar labu ziemcietību.