2018. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES



ALISES SAPNIS burvīgi skaisti augļi īpašā krāsu salikumā: sarkani - oranži - dzelteni ar violetu apmetnīti. Katra augļa krāsu tonējums atšķiras atkarībā no gatavības pakāpes un apgaismojuma. Piemērota audzēšānai segtajās platībās, augums 1,8 m, audzē uz centrālās galotnes un vienas pazarītes. 
__
PURPURA RĪTS  ar neparasti skaistiem augļiem - gataviem tomātiem krāsojums dzeltens, kas pakāpeniski pāriet violetā tonī. Lieli un vidēji lieli galda tomāti, uzgriešanai un salātiem ar savām garšas niansēm. Piemērota audzēšānai segtajās platībās, augums 1,7 m, audzē uz centrālās galotnes un vienas pazarītes.
__
SAMTA PLŪME  Latvijā selekcionēta šķine audzēšanai uz lauka vai nojumēs. Vairākus gadus audzēta nokumē, kurai ir tikai jumts, bet sānu malas atklātas, šķirne pierādījusi sevi ar izcilu ražību un izturību pret kaitīgo mikrosēnīšu uzbrukumu. Vidēji agra šķirne ar garu ražošanas periodu, pēdējos augļus novāc, kad laika apstākļu kļūst rudenīgi un naktīs regulāri ir miglas. Augļi plūmveida, samtaini, ar pabiezu mizu. Izmantojami cepšanai, marinēšanai, skabēšanai. Stāds var izaugt līdz 1,7 m augsts. Augstumu un dzinumu skaitu regulē atkarībā no nojumes augstuma.

KARALIS KĀRLIS šķirne ar tikai lieliem augļiem, miltainiem, ar plānu miziņu. Visīstākie sviestmaižu tomāti. Augļu krāsa sarkana. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni vai centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums 1,8 m. Ienākšanās laiks vidējs.
CIC  Vidēji lielas plūmītes, saldas, stingras, gatavas krāsojas sārtas ar oranžām svītriņām. Ražot sāk vidēji agri un ražo pakāpeniski līdz rudenim. Audzē segtjās platībās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu apzarīti. Stāda augstums 1,6 m.

AMATIERIS  Tradicionāls sarkans tomāts visiem dzīves gadījumiem. Augļi vidēji lieli, apaļi, gludi, piemēroti gan svaigai ēšanai, gan burciņām. Stāds ar stabilu augumu un vienmēr labu ražību, izturīgs pret kaitīgo mikrosēnīšu postījumiem, parasti līdz vēlam rudenim saglabājot zaļu, spēcīgu lapojumu. Audzē zem segumiem, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti.