LEGENĀRIJA jeb PUDEĻVEIDA ĶIRBIS





Legenārija (Legenaria siceraria) ir intresants un netradicionāls ķirbjaugs mūsu dārzos ar skaistām, dekoratīvi pūkainām lapām, baltiem, lieliem ziediem un īpaši dekoratīviem augļiem.
Augs veido spēcīgu un sazarotu lapotni. Ieteicams audzēt siltumnīcās vai atklātā laukā dienvidu pusē, nodrošinot iespēju vīties uz augšu. Tā kā lagenārijas dzimtene ir silto zemju valstis, Latvijā ir maz kukaiņu, kas to apputeksnē. Tās zied vakaros un lielākas ražas iegūšanai pašiem jāpastrādā par ‘bitēm’, tas ir, ar mīkstu otiņu no tukšajiem ziediem putekšņi jāpārnes uz pilnajiem ziediem. Nebaidies, tas nemaz nav grūti un sarežģīti, jo rezultāts ir to vērts. Augļus var novākt jaunus un lietot pārtikā vai arī novākt nobridušus. Jauni, svaigi augļi ir gaiši zaļi ar gludu mizu un baltu mīkstumu, maigu garšu. Jaunus augļus uzturā lieto svaigus, pievieno sautējumiem, cep, marinē vai skābē. Uzturā izmantojamas arī lapas un stīgas, ko galvenokārt pasniedz svaigos salātos. Savukārt nobriedušos augļus žāvē, iztīra sēklas un izmanto kā trukus ūdens uzglabāšanai vai citiem nolūkiem. Šī iemesla dēļ lagenāriju sauc arī par pudeļu ķirbi.
Lagenārijai ir vairākas šķirnes, kas atšķiras ar savu izskatu. Pudeļveida, kam augļa augšpuse ir sašaurināta, bet apakšpuse paplatināta, šādi veidojot lielāku vai mazāku pudeli. Čūsku, kam augļa garums sasniedz metru un vairāk.








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.