PIPARMĒTRAS

Ir maz tādu cilvēku, kas nezina par piparmētru tēju. Piparmētras ir ļoti dažādas, tām ir dažādi paveidi un šķirnes, taču tās visas ir ar līdzīgām ārstnieciskajām īpašībām. Jau Senajā Grieķijā un Romā piparmētra bijusi lielā cieņā tās atsvaidzinošās iedarbības dēļ.
Piparmētra ir viena no tiem augiem, kas medicīnā izceļas ar ļoti plašu pielietojumu. Piparmētru var lietot, ja ir sanācis saaukstēties vai saslimt ar gripu, pret kakla sāpēm un bronhītu. Atkarībā no devas un pagatavošanas veida, piparmētra var būt gan tonizējoša, gan nomierinoša iedarbība.
Piparmētras ir strauji augošas un, ja vien tām atļauj, tās dārzu ieņem ne vien virs zemes, bet arī zem zemes, veidojot lielu skaņu sistēmu. Kaut arī piparmētrām ir plaša sakņu sistēm tā pielāgosies un pacietīs arī augšanu lielākā podā vai balkona kastē starp citiem garšaugiem un puķēm, nodrošinot svaigas lapiņas tējai visu vasaru.
Piparmētras ir daudzgadīgi augi, kas nepārsniedz 30 līdz 50 cm augstumu. Nebūs īpaši izvēlīgas augsnes ziņā, bet lielāku ražu dod trūdvielām bāgātākā augsnē. Augs gan saulainā, gan arī daļēji noēnotā vietā. Vērtīgās ēteriskās eļļas augs vairāk saturēs augos saulainā vietā.
Piparmētru tējas pagatavošanai izmanto auga lapas, kuras ieteicams novākt sausā laikā piparmētras ziedēšanas sākumā, nogriežot visus lakstus, pēcāk atdalot lapiņas no stumbra. Lapiņas žāvē sausā, noēnotā vietā.
ĀRSTNIECĪBAS MELISA viens no populārākajiem un iecenītākajiem tājas augiem, kas satur citrona aromātu. Strauji augoša, ar spēcīgu zemsakņu sistēmu. Piemērota tējām, garšaugu maisījumu pagatavošanai, izmantošanai pirtsslotās.
LATVIJAS MĒTRA jeb SAVVAĻAS MĒTRA
MOHITO MĒTRA piemērota visu veidu aukstiem dzērieniem, kokteiļiem, tējai un tējas maisījumiem, desertiem. Audzēšanai gan dobēs, gan balkona kastēs un podos
ŠOKOLĀDES MĒTRA izceļas ar savu specifisko aromātu: tā smaržo pēc šokolādes ar piparmētru pildījumu. Piemērota šokolādes - piparmētru sīrupa pagatavošanai.
ZEMEŅU MĒTRA tās lapu smarža ir piesātināta ar intensīvu zemeņu ogu aromātu. Kompakta auguma mētra, kas piemērota audzēšanai dobēs, podos un balkona kastēs. Ir viena no smaržīgākajām mētrām.
ANANĀSU MĒTRA izceļas ar savām biezajām, pūkainajām lapām un izteikto ananāsu smaržu.
CITRONU MĒTRA ar izteiktu citronu aromātu. Izteikta desertu piparmētra, kas lieliski papidina gan zemeņu, gan raberberu un citus desertus. Strauji augoša.
MENTOLA MĒTRA piemērota auksto un atspirdzinošo dzērienu pagatavošanai.
MAIGĀ ŠVEICES MĒTRA

INDIĀŅU NOKARENĀ MĒTRA ātri augoša, ar izteikti nokarenu augumu. Smarža medaini salda. Tautas medicīnā lapiņas izmanto tēju pagatavošanai galvas sāpju remdēšanai. Audzējama balkona kastēs vai iekaramos podos, kur dzinumi sasniedz vismaz pus metru garumu. Piemērota audzēšanai arī ēnainās vietās.
ANGĻU MĒTRA
VĀRPAINĀ MĒTRA
INGVERA MĒTRA zeltaini zaļā lapām ar maigu ingvera pieskārienu. Zemā auguma dēļ piemērota stādīšanai priekšplānā dobēs vai podos, kur veido nokarenu augumu. Piemērota pievienošanai želejām, mērcēm un salātiem. Lieliski piemērota auksto dzērnienu un zāļu tēju pagatavošanai.
GREIFRUTU MĒTRA 
SMALKĀ ANGĻU MĒTRA 
ĀBOLU MĒTRA klasiska piparmētra ar zemu mentola saturu un izteiktu zaļo ābolu aromātu. Savu maigo garšas īpašību dēļ piemērota bērniem. Dobē izcelsies ar vieli pūkainām, mīkstām lapām.
BANĀNU MĒTRA
APELSĪNU MĒTRA
JAPĀŅU MĒTRA ar viegli aso aromātu piemērota auksto dzērienu pagatavošanai karstām vasaras dienām, kā arī piparmētru marmalādes pagatavošanai.
ANGĻU MĒTRA
SPĀŅU MĒTRA
MANDARĪNU MĒTRA