MELOTRIJA - OGU GURĶĪŠI


Pamazām Latvijas dārzkopji sāk iepazīt arvien jaunas kultūras. Kā viena no tādām ir melotrija, ko tautā dēvē par ogo gurķīšiem. Tie patiešām ir mazi gurķīši vienam uzkodienam. To izskats gan drīzāk atgādina mini arbūziņus, nevis mums zināmos tradicionālos gurķus. Zaļi-baltā rakstainā mundierī tie ir pārsteidzoši grezni! Katram ieraugot šos gurķīšus rodas pamatots jautājums: „Vai tie ir ēdami un kā tie garšo?” Garša tiem ir visai savdabīga. Tiem nepiemīt mums sen pierasto svaigo gurķu aromāts. Svaigi, tikko norauti no stīgas tie garšo kā vienu diennakti skābēti gurķīšī. Tos var lietot uzturā svaigus, var marinēt un skābēt kā parastos gurķus, var kopā ar tomātiem likt želejā un konservēt dažādos citos veidos. Tie ir brīnišķīgi dažādu salātu un citu ēdienu dekorēšanai. Ražu, kā jau gurķim vāc pakāpeniski visas vasaras garumā. Kad gurķīši paaugušies ~3 cm var uzsākt ražas vākšanu. Mazie auglīši ilgi nepāraug, bet lielākas kopražas iegūšanai ieteicams gurķīšus nolasīt regulāri reizi nedēļā.


Audzē ar stādiņiem. Sēkliņas ir līdzīgas gurķu sēklai, tikai krietni sīkākas. Iesēj aprīļa beigās podiņos, augsnē, kas labi uztur mitrumu, jo kā jau gurķaugam tam netīk piķēšana. Līdz sadīgšanai novieto temperatūrā 26-28ºC . Parasti dīgstiņi parādās 10-12 dienās. Dažkārt, kādu apstākļu dēļ, sadīgšana var aizkavēties līdz pat divām nedēļām un ilgāk. Sadīgušos augus novieto labi apgaismotā telpā, kur temperatūra dienā ap 22-24ºC, naktīs ~18ºC. Šādi apstākļi rosinās jaunajam stādiņam izveidot sazarotu un spēcīgu sakņu sistēmu. No sējas līdz izstādīšanai paliekošā augšanas vietā melotrijas stāds izaug 40-45 dienās. Ja to paredzēts audzēt segtajās platībās, tad maija pēdējā dekādē jau parasti ir tik silts, ka augus var izstādīt. Ja melotriju audzēsim lauka apstākļos, tad jānogaida līdz būs pagājušas salnas un iesilusi augsne. Kā jau gurķaugs tas baidās pat no nelielām nakts salnām. Latvijā melotriju audzē kā viengadīgu vīteņaugu, tādēļ jau iepriekš jāparedz tam kāpelēšanas iespējas. Noteikums pavisam vienkāršs – augi, kuriem nav nodrošināta kāpelēšanas iespējas ražo niecīgi, vai neražo nemaz.

Lapas ir sīkas ar dekoratīvi robotām lapām, kas līdzīgas gurķim, tikai mazākas un plānākas. Augs ir veikls kāpējs, ar savām tievajām, bet izturīgajām ūsām tas ātri tiek uz augšu, vien jānodrošina tām iespēja pieķerties. Stīgojums ir blīvs un augs veido dekoratīvu klājumu. To var izmantot, lai apaudzētu kādu nesmuku sienu vai žogu, veidotu lapenes vai vienkārši kā dekoratīvu stādījumu.

Melotrijai patīk irdenas, trūdvielām bagātas augsnes, regulāra laistīšana un 3-4 reizes sezonā vēlama piebarošana. Augs nav izvēlīgs un nekādu īpašu aprūpi neprasa. Melotrija labi prot izmantot organiskos mēslus, tādēļ gatavojot augsni var tos droši iestrādāt rēķinot ~5-6 kg uz augu. Labāk izvēlēties 1-2 gadus sadalījušos kūtsmēslus. Piebarošanai var izmantot svaigu organisko mēslu atšķaidījumu 1:10, kas iepriekš pāris nedēļas raudzēts.

Melotriju var audzēt arī podos uz balkoniem vai lodžijām. Šim nolūkam būs nepieciešams paprāvs pods vai kaste, kur iepildīt augsni rēķinot 10-12 litrus uz vienu stādu. Tā kā augs spēcīgi zarojas un veido bagātīgi salapotu krūmu, tad retināšanas nolūkos nāksies izgriezt kādus sāndzinumus.


Elga Bražūne
dārzniecība NESLINKO