LIPIJA


SALDĀ LIPPIJA 'COLADA' 

Saldā lipija (Lippia dulci lat.) ir intresants, ļoti vērtīgs dabas saldinātājs, kuru var lietot kā curkura aizvietotāju. To tautā dēvē arī par Acteku cukura zāli, Acteku saldinātāju. Eiropā šo augu pazīst no brīža, kad sākās kolonozācija mūsdienu Meksikā, bet Latvijā lipiju sāka iepazīt pāris gadus atpakaļ.



Lipija ir dzīvais cukura aizvietotājs, kas ir ideāls saldinātājs diabēta slimniekiem un tiem, kam nepieciešams samazināts kaloriju daudzums. Tā ir 1000 reizes saldāka par rafinēto cukuru, bet nesatur kalorijas. Tā ir pat trīsreiz saldāka par populāro augu stēviju.

Lietošanai ievāc jauno dzinumu galotnītes un nepāraugušas lapas, ko izmanto gan svaigā, gan kaltētā veidā, kā saldinātāju tējām, saldiem ēdieniem. Svaigas, smalki sakapātas lapas izmanto augļu salātu pagatavošanai, papildinot tos ar neparastu garšu.




Acteki šo augu izmantojuši klepus, saaukstēšanās, bronhītu, koliku un asmas ārstēšanai. Meksikā lippijas lapas izmanto kā atkrēpošanos veicinošu līdzekli.

Lipija Latvijas astākļos audzējama iekaramajos podos uz palodzes, balkona, terases, siltumnīcās, jo veido dekoratīvus nokarenus dzinumus, kam ir nelielas tumši zaļas lapiņas ar cakotu maliņu, kā arī balti ziediņi, kā mazi čiekuriņi. Lippija audzējama mēreni saulainā vai daļēji noēnotā vietā. Nepieciešama regulāra, bet mērena laistīšana un papildmēslošana ar dārzeņiem paredzētiem piebarošanas līdzekļiem, piemēram, Vito.


Pārziemina istabas temperatūrā, pēc iespējas gaišākā vietā, mēreni laistot. Pirms ziemas vēlams saīsināt dzinumus par 2/3, lai augam vieglāk pārciest ziemas tumšos mēnešus.


CITRONU LIPPIJA 'FRESHMAN' 

Citronu lippija ir vērtīgs dabisks saldinātājs ar citrona aromātu.
Izmanto lapas un jaunos dzinumus vasaras periodā, kā arī žāvētas vai sasaldētas lapas ziemas periodā. Citrona liapiju izmanto, lai piešķirtu citrona aromātu zivju un putnu ēdieniem, dārzeņu marinādēm, salātu mērcēm, ievārījumiem, pudiņiem, sailtajiem un aukstajiem dzērieniem. Tautas medicīnā citrona lippiju izmanto gremošanas sekrēta tonizēšanai, kā antidepresantu. Citrona lippiju izmanto kā netradicionālu augu aizsardzības līdzekli pret dažādām augu sēnīšu slimībām.

Latvijas apstākļos audzē kā viengadīgu kultūru siltumnīcas vai izstabas augu, pa vasaru novietojot ārā, siltā, saulainā vietā.
Ieteicams regulāri mēslot, izmantojot mēslošanas līdzekļus, kas bagāti ar slāpekli un kāliju.