2012. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES


REDZU NETICU tik ražīgu tomātu reti kad nākas sastapt. Tomāti sārti ar aveņu nokrāsu, apaļi, gludi, stingri, var grieztus konservēt. Labi apputeksnējas, ķekari tuvu viens otram, augļu pilni. Šķirne ražot sāk vidēji agri, ražo līdz vēlam rudenim, pēdējie novāktie augļi labi glabājas telpās. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās un lecektīs, atstājot centrālo galotni un līdz četrām pazarītēm. Stāds apmēram 1 m augsts.

MAZAIS VOVČIKS agra šķirne ar stingriem, ovāliem, nelieliem augļiem, no krūma nebirst, ilgi saglabājas svaigi. Šķirne piemērota audzēšanai lecektīs un uz lauka, atstājot vairākas pazarītes. Stāds apmēram 0,6 m augsts, kompakts. Var stādīt satuvināti 40 x 40 cm.


ZEMES BRĪNUMS augļi tikai lieli un ļoti lieli, sārti rozā krāsā. Visi miltaini, uzgriezti nesulo, ideāli piemēroti sviestmaizēm. Ražība viduvēja, taču to atsver augstā augļu kvalitāte. Audzējami siltumnīcās, atstājot tikai centrālo galotni. Stāds apmēram 1,6 m augsts.

RAIBAIS ŠERHANS augļi skaisti krāsoti, sarkani ar gaišzaļām un tumšzaļām svītriņām. Iegareni, stingri, gaļīgi, ilgi turas ķekaros. Ienākas vasaras otrajā pusē un ilgi uzglabājas svaigi. Miziņa izturīga, konservējot neplaisā. Piemēroti audzēšanai siltumnīcās un lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,2 m augsts.

SIBĪRIJAS ZELTS vidēji agra šķirne, ar pakāpenisku ražas atdevi. Augļi tumši oranži, ilgi nepārgatavojas, no krūma nebirst. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts.

BAVĀRIJAS VASARA šķirne ar agru un strauju ienākšanās laiku. Augļi vidēji lieli, dzelteni ar sārtumu saules apspīdētajā pusē. Garša maiga ar vieglu, saldu aromātu. Vasaras šķirne tulītējam patēriņam, nogatavojušies augļi neglabājas. Piemērota audzēšanai nelielās slitumnīcās, lecektīs, atstājot centrālo galotni un divas līdz trīs pazarītes. Stāds apmēram 1 m augsts.

SMARAGDA tomāts patiks tiem, kas vēlas ko īpašu. Augļi smaragdzaļā krāsā, ar savdabīgu, maigu garšu. Raža ienākas pakāpeniski, augļi kādu laiku nepārgatavojas un nebirst no krūma. Šķirne piemērota audzēšanai slitumnīcās un leciktīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,6 m augsts.

IEDOMĪGAIS PĒRS vasaras šķirne, ar sarkaniem augļiem kā lieliem bumbieriem, kas no kātiņa mēreni rievoti, skaiti un garīšgi. Mīkstums irdens, miltains, auglis uzgriezts nesulo. Raža ienākas pakāpeniski. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās vai lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m augsts.

LAUĶIS agra šķirne ar sarkaniem, apaļiem, gludiem, vidēji lieliem un lieliem augļiem, kas labās kvalitātes dēļ, piemēroti svaigam patēriņam, sulu gatavošanai, mazākie augļi ideāli konservēšanai. Šķirne ar bagātīgu ražas atdevi. Piemērota audzēšanai lecektīs un uz lauka, veidojot krūmu, atstājot centrālo galotni un divas līdz trīs pazarītes. Stāds apmēram 1 m augsts.

VĪNODZIŅAS ORANŽĀS savdabīgi, koši oranži ogu tomātiņi. Audzējami siltumnīcās vai aizvēja pusē pie ēku sienām. Krūms augsts, plaši sazarots.

BLONDĀ MIRABELLA apaļi, gandrīz balti tomātiņi, tik lieli, lai veselus mestu mutē un izbaudītu brīnišķīgo, svaigo, maigo aromātu. Miziņa plāna, konservējot var plaisāt. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai lielās lecektīs. Augumā gara, plaši zarojas, lielāku ražu ieguvei atstāj vairākas pazarītes.