LIELAUGĻU TOMĀTU ŠĶIRNES

LIELAUGĻU TOMĀTU ŠĶIRNES tās ir šķirnes, kurām galvenā raža ir ar lieliem augļiem 130 gr un lielākiem. Atkarībā no ienākšanās laika ir vidēji agras, vidējas un vidēji vēlas šķirnes. Lielaugļu tomātu šķirnes var audzēt gan lecektīs vai uz lauka, gan stikla vai plēves siltumnīcās.

LIELAUGĻU, AGRAS UN VIDĒJI AGRAS ŠĶIRNES

NESLINKO AGATA iecienīta agrajām ražām. Augļi apaļi, gludi, sarkani gan lieli, gan vidēji, gan mazi. Audzē agrām ražām siltumnīcās, labi aug lecektīs, arī uz lauka. Veido 0,8 līdz 1 m augstu krūmu. Formējot atstāj centrālo galotni un līdz 4 pazarītēm.

SĪRIUSS pirmie augļi nogatavojas ātri, tālākā raža ienākas pakāpeniski. Augļi apaļīgi, gludi, sarkani. Šķirne piemērota audzēšanai agrām ražām siltumnīcās, vēlākām lecektīs, uz lauka. Veido 1,2 m augstu krūmu, formējot atstāj centrālo galotni un 3 līdz 4 sānu pazarītes.

VOLTEBOR ātraudzīga šķirne, kvalitatīviem augļiem, agrajām ražām. Augļi - sarkani, vienā krūmā dažāda lieluma, ar labām garšas īpašībām. Veido 1 m augstu krūmu, formējot atstāj centrāļo galotni un 3 līdz 4 pazarītes. Agrajām ražām stāda siltumnīcās, sējot vēlāk, iegūst stādus, kuri labi ražo lecektīs, nojumēs, atklātā laukā.

CERĪBA sena agra lietuviešu šķirne, kas pie mums ražo nevainojami! Augļi sarkanā krāsā, apaļi, gludi, lieli un vidēji lieli, labas kvalitātes. Audzē agrajām ražām siltumnīcās, sējot vēlāk, tos var izstādīt nojumēs vai uz lauka, kur līdz miglām augusta beigās, tie paspēj ienākties. Veido kā puskrūmu, atstājot centrālo galotni un 2 līdz 3 pazarītes, garums apmēram 1 līdz1,2 m.

KAVALIERIS viena no saldākajām, miltainākajām, gaļīgākajām šķirnēm! Augļi apaļi, gludi, sarkani. Audzē siltumnīcās atstājot centrālo galotni un 3 līdz 4 pazarītes, stāda augstums apmēram 1,2 m. Ieteicams audzēt siltumnīcās agrajām ražām.

SLIŅĶA SAPNIS agra šķirne ar dažāda lieluma, labas kvalitātes augļiem sarkanā krāsā. Viegli kopjams krūma tomāts audzēšanai siltumnīcās, nojumēs un lecektīs, atstājot centrālo galotni un līdz piecām pazarītēm. Stāds apmēram 0,8 m augsts.


LIELAUGĻU, VIDĒJAS UN VIDĒJI VĒLAS ŠĶIRNES


IECIENĪTĀ DELIŠES agra šķirne ar lieliem un gaļīgiem augļiem, kas ir miltaini, uzgriezti nesulo, ideāli tomātmaizītēm. Ieteicams audzēt segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāda augstums apmēram 1,6 m. No šīs šķirnes izaudzēts pasaulē lielākais tomāts - smagāks par 3 kg.

LATVIJAS DELIKATESE iecienīta deserta šķirne! Augļi lielāki par vidējo un vidēji lieli, apaļi, gludi, sarkani. Viena no agrākajām gara auguma lielaugļu šķirnēm. Audzē siltumnīcās atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāda augstums apmēram 1,6 m.

NESLINKO JŪRMALA šķirne izsenis iemīļota garšīgo augļu dēļ. Pirmie augļi ieplakani, nākošie apaļi, gludi, sarkani, miltaini, lieliski uzgriešanai. Audzē siltumnīcās atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāda augstums apmēram 2 m. 
__
SENĀ MAŠEŅKA vasara tomāts ar plānu miziņu un arbūzam līdzīgu mīkstumu. Augļi sarkani, apaļi, 250 līdz 300 gr smagi, gaļīgi. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums apmēram 1,8 m.

MILDA augļi lieli un ļoti lieli, ovāli, maz sēkloti, miltaini, izcili garšīgi svaigos salātos vai uz sviestmaizēm. Audzē segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums apmēram 1,8 m, ar nenoturīgu augumu, prasa regulāru aprūpi.

VIDZEMES KARALIS izcils galda tomāts! Augļi lieli un vidēji lieli, ieplakani, nedaudz paaugstinātas formas, gaļīgi, ideāli uzgriešanai. Selekcionāra A. Sildes veidota šķirne speciāli audzēšanai Latvijā segtajās platībās. Audzē atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 2 m garš.

MINĀJEVAS GIGANTS miltaini, gaļīgi tomāti, 0,4 līdz 1 kg smagi, ja paveicas, pat smagāki. Augļi tikai lieli un ļoti lieli, nedaudz rievoti, brīnišķīgi sviesmaižu tomāti. Audzēt ieteicams segtajās platībās, atstājot tikai centrālo galotni vai centrālo galotni un vienu pazarīti, stāda garums 1,8 m. Lielākā novāktā raža no viena stāda 9,2 kg.

BUTTERBRODNIJE (SVIESTMAIŽU-tomāts) visīstākais tomāts griešanai šķēlēs. Augļi sarkani, visi lieli, visi gaļīgi, visi garšīgi. Audzē siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda augstums apmēram 1,8 m. Ziedēšanas laikā ieteicams purināt, tā nodrošinot apputeksnēšanos.

RĪGAS LIELAIS sena un mīļa šķirne labu augļu cienītājiem. Augļi sarkani, ieapaļi, gaļīgi, stingri, sārtojas pakāpeniski. Audzē segtajās plātībās atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāds apmēram 1,6 m garš.

GALMA TOMĀTS šķirne ar teicami labu ražību. Augļi sarkani, lieli un daži ļoti lieli, ideāli uzgriešanai. Stāds apmēram 1,8 m augsts, audzējot atstāj centrālo galotni un vienu pazarīti. 2020. gada pavasarī šai šķirnei sēklas nav pieejamas!

STOKDEILS šķirne, ar kuru aizsākās tomātu audzēšana Latvijā! Garšo kā no vecmāmiņas dārza. Lieli miltaini tomāti sarkanā krāsā. Audzēt ieteicams siltumnīcās atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,6 m garš. 
__
SVĒTAIS PĒTERIS izcils salātu un sviestmaižu tomāts. Augļi 130 gr un lielāki, gaļīgi galda tomāti sarkanā krāsā. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda augstums apmēram 1,8 m.
AGRO KARALIS vidēji agrs lielaugļu tomāts ar pakāpenisku ražas atdevi. Augļi sarkani, gaļīgi, labas kvalitātes ar patīkamu aromātu. Audzē segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti, stāda garums apmēram 1,8 m.

AUSTRĀLIJAS TOMĀTKOKS lieli, gaļīgi salātu tomāti, ko iesaka Austrālijas latvieši. Augļi blīvi, smagi, nedaudz ieplakani, sarkanā krāsā. Audzē siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda augstums 1,7 m.

AGRAIS SKARIAI lieli un vidēji lieli, ovālas formas, gaļīgi augļi ar irdenu mīkstumu un maigu aromātu sarkanā krāsā. Audzē siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums apmēram 1,8 m.

LIELAIS ROZĀ aveņu tomāts, sena iemīļota šķirne tomātu gardēžiem. Augļi lieli un viedēji lieli, maigi rozā krāsā ar patīkamu aromātu. Audzē siltumnīcās atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Veido stabilu augumu, apmēram 1,8 m augstumu.

AVEŅU MEDUS saldi, maz sēkloti, miltaini, lieli un smagi augļi rozā krāsā. Ieteicams audzēt segtajās plātībās, atstājot centrālo galotni un līdz divām pazarītēm. Stāda augstums apmēram 1,4 m.
__
SAVVAĻAS ROZE šķirne ar garšīgiem, lieliem augļiem rožainā nokrāsā. Ilgstošu ražošanas periodu. Audzē segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda augstums apmēram 1,8 m.


DESERTA ROZĀ augļi ar maigi rozā krāsojumu un patīkami maigu aromātu. Brīnišķīgi tomāti svaigu salātu un sviestmaižu pagatavošanai. Audzē siltumnīcās, atstājot centrāļo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,6 m garš.

VĒZIS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Vēzis ( 22.06 - 22.07). Augļi kā muciņas, sārti rozā krāsā, lieli un vidēji lieli, 300 līdz 550 gr smagi, miltaini, griežot nesulo. Raža ienākas pakāpeniski. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,5 m augsts.

VĒRSIS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Vērsis (21.04 - 20.05). Augļi tikai lieli (200 līdz 300 gr) un ļoti lieli (virs 600 gr), sarkani, miltaini, aromātiski. Ražo ilgi, augļi pat vēl rudenī saglabā vasaras tomātu aromātu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds ar spēcīgu augumu, apmēram 1,8 m augsts.

SKORPIONS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Skorpions (24.10 - 22.11). Augļi lielāki par vidējo un lieli, 400 līdz 500 gr, daži 700 gr, sarkani ar aveņu nokrāsu, viegli rievoti, gaļīgi salātu tomāti. Vidēji agra šķirne ar pakāpenisku ražas atdevi. Audzē siltumnīcās un nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,6 m augsts.

BARMALEJS augļi tumši rozā, lieli (250 līdz 400 gr), nedaudz ieplakani, ar maigu un patīkanu aromātu, uzgriezti nesulo. Raža ienākas pakāpeniski, ilgākā laika periodā. Vidēji agra šķirne, ko audzēt ieteicams siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,5 m augsts.

TĒTUKS vidēji agrīna šķirne ar pārsvarā lieliem, izteikti miltainiem augļiem (200 līdz 350 gr), tumši rozā krāsā, kas uzgriezti nesulo. Labi ražojoša šķirne, ko ieteicams audzēt siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts. 

SERVJUGA ļoti garšīga tomātu šķirne aveņu nokrāsā, miltaini, maz sēkloti, uzgriezti nesulo. Pārsvarā augļi lieli, blīvi un smagi. Pirmie augļi ienākas agri, tālākā raža pakāpeniski, visas vasaras garumā. Audzēt ieteicams siltumnīcās un nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds līdz 1,2 m garš.
__
LĀČA ĶEPA garšīgu tomātu cienītāju sapnis. Lielaugļu tomāts, miltains ar maigu aromātu sarkanā krāsā. Ražo pakāpeniski, augļi no krūma nebirst, augļi ilgi saglabājas garšīgi. Ieteicams audzēt siltumnīcās vai lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 līdz 1,5 m augsts.

BEZIZMĒRA sarkaniem, ļoti lieliem un lieliem augļiem. Gaļīgs, maz sēklots tomāts ar maigu aromātu un miltainu mīkstumu. Ideāls sviestmaižu un salātu tomāts. Ieteicams audzēt siltumnīcās, lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts.

AUNS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Auns (21.03 - 20.04). Augļi sarkani gludi, nedaudz ieplakani, viegli rievoti, gaļīgi, ar maz sēklām un patīkamu aromātu. Ieteicams audzēt siltumnīcas, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,2 līdz 1,4 m augsts.

LAUVA tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Lauva (23.07 - 23.08). Viens no smagākajiem (lielākais auglis 1,8 kg), gaļīgākajiem un garšīgākajiem tomātiem. Augļi tikai ļoti lieli un lieli, izteikti sarkanā krāsā, apaļi vai nedaudz ieplakani. Šķirne audzējama siltumnīcās, atstājot tikai centrālo galotni vai centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.

MAŽĀZIS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Mažāzis (22.12 - 20.01). Ar pārsvarā lieliem, sarkanas krāsas, nedaudz ieplakaniem, izskatīgiem, stingriem un gaļīgiem augļiem. Ražīga šķirne ar ilgu ienākšanās laiku. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,7 m augsts.
__
KRIEVU DVĒSELE ražīga šķirne ar sarkanas krāsas, lieliem un palieliem augļiem. Sāk ražot vasarā un turpina līdz vēlam rudenim. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai lecentīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. stāds apmēram 1,6 m garš.

ZEMES BRĪNUMS augļi tikai lieli un ļoti lieli, sārti rozā krāsā. Visi miltaini, uzgriezti nesulo, ideāli piemēroti sviestmaizēm. Ražība viduvēja, taču to atsver augstā augļu kvalitāte. Audzējami siltumnīcās, atstājot tikai centrālo galotni. Stāds apmēram 1,6 m augsts.

RETRO MARMANDA tomātu audzētāju iecienīta šķirne gršīgo augļu dēļ. Augļi nedaudz rievoti, miltaini, ar patīkamu aromātu, 120 līdz 160 gr smagi. Audzēt ieteicams siltumnīcās, lecektīs vai uz lauka, atstājot centrālo galotni un līdz trīs pazarītēm. Stāds apmēram 1,5 m garš.