2009. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES


VĒZIS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Vēzis ( 22.06 - 22.07). Augļi kā muciņas, sārti rozā krāsā, lieli un vidēji lieli, 300 līdz 550 gr smagi, miltaini, griežot nesulo. Raža ienākas pakāpeniski. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,5 m augsts.

VĒRSIS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Vērsis (21.04 - 20.05). Augļi tikai lieli (200 līdz 300 gr) un ļoti lieli (virs 600 gr), sarkani, miltaini, aromātiski. Ražo ilgi, augļi pat vēl rudenī saglabā vasaras tomātu aromātu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds ar spēcīgu augumu, apmēram 1,8 m augsts.

SKORPIONS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Skorpions (24.10 - 22.11). Augļi lielāki par vidējo un lieli, 400 līdz 500 gr, daži 700 gr, sarkani ar aveņu nokrāsu, viegli rievoti, gaļīgi salātu tomāti. Vidēji agra šķirne ar pakāpenisku ražas atdevi. Audzē siltumnīcās un nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,6 m augsts.

SVARI tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Svari (24.09 - 23.10). Koši dzelteni tomāti ar jauku, atsvaidzinošu aromātu. Augļi dažāda lieluma: pirmajos ķekaros 220 līdz 300 gr smagi, tālākajos apmēram 150 gr un mazāki, griežot smaržo pēc īsta tomāta. Vidēji agra, ražīga šķirne, kas piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,6 m augsts.

BARMALEJS augļi tumši rozā, lieli (250 līdz 400 gr), nedaudz ieplakani, ar maigu un patīkanu aromātu, uzgriezti nesulo. Raža ienākas pakāpeniski, ilgākā laika periodā. Vidēji agra šķirne, ko audzēt ieteicams siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,5 m augsts.


KLONDAIKA VIETĒJĀ augļi ar viegli skābenu, atsvaidzinošu aromātu, gaiši dzeltenā krāsā, gludi, apaļi, pārsvarā lieli un palieli (180 - 340 gr), ražas nobeigumā mazāki (apmēram 120 gr). Ražīgs vasaras tomāts ar pakāpenisku ražas atdevi līdz rudenim. Šķirne piemērota audzēšanai neslielās siltumnīcās, nojumēs, lecektīs, atstājot centrālo galotni un līdz 3 pazarītēm. Stāds apmēram 1 m augsts.


SALAUZTĀ SIRDS nesparastas augļu formas tomāti. Augļi kā lielākas un mazākas saburzītas sarkanas sirdis, ķekaros pa 5 līdz 7, dažkārt pat vairāk augļi. Ļoti miltaini, pat salātos sagatavoti nesulo. Ražīga, strauji augoša šķirne, ko ieteicams audzēt siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts. Lai panāktu labāku apputeksnēšanos, ziedēšanas laikā ieteicams stādu regulāri purināt.

ROZĀ RAFAELO augļi apaļi, gludi, gan lieli, gan vidēji lieli. No pirmā līdz pēdējam auglim garšīgi, ar viegli saldu aromātu, plānu miziņu, kas rudens pusē, naktīm kļūstot vēsākām, var plaisāt. Ražīga šķirne. Piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo dzinumu un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,5 m augsts.

LIELAUGĻU STIPRINIEKS augļi sarkani, dažāda lieluma (pārsavā 80 līdz 140 gr), pirmie gaļīgi, augstākos ķekaros sulīgāki. Ražot sāk agri, turpina pakāpeniski. Šķirne piemērots audzēšanai siltumnīcās, nojumēs, lecektīs vai uz lauka, atstājot centrālo galotni un līdz 3 pazarītēm. Veido spēcīgu, apmēram 1 m augstu krūmu.

TĒTUKS vidēji agrīna šķirne ar pārsvarā lieliem, izteikti miltainiem augļiem (200 līdz 350 gr), tumši rozā krāsā, kas uzgriezti nesulo. Labi ražojoša šķirne, ko ieteicams audzēt siltumnīcās vai nojumēs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts.



ČAPS agra šķirne ar sarkaniem, dažāda lieluma, gan apaļīgiem, gan ieplakaniem, gaļīgiem labas kvalitātes augļiem. Sāk ražot agri un strauji beidz. Labas ražības šķirne, kas piemērota audzēšanai lecektīs un uz lauka. Stādu formējot atstāj centrālo galotni un vairākas pazarītes, katru no tām atsevišķi balstot vai uzsienot. Veido apmēram 0,7 m augstu krūmu.

SERVJUGA ļoti garšīga tomātu šķirne aveņu nokrāsā, miltaini, maz sēkloti, uzgriezti nesulo. Pārsvarā augļi lieli, blīvi un smagi. Pirmie augļi ienākas agri, tālākā raža pakāpeniski, visas vasaras garumā. Audzēt ieteicams siltumnīcās un nojumēs, atstājot centrālo dgalotni un vienu pazarīti. Stāds līdz 1,2 m garš. Šai šķirnei sēklas nav pieejamas, 2019. gada pavasarī būs iespēja iegādāties stādus!
__
KLOSTERA AZAIDS ar oranžiem, lielie un vidēji lieliem ieplakaniem augļiem. Gaļīgi sviestmaižu un salātu tomāti, ar pakāpenisku ražas atdevi. Augļi garšīgi pat vēlā rudenī. Audzēt ieteicams siltumnīcās, nojumēs vai lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds ar stabilu augumu, apmēram 1,2 m augsts.
 
ROZĀ OLIŅAS auglīši kā paipalu oliņas, gaiši rozā krāsā ar maigu aromātu, kas ilgi saglabājas svaigi un garšīgi, izkārtoti vedekļveida ķekaros. Ideāli konservēšanai. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo dzinumu un divas līdz trīs pazarītes. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.