2013. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES



PURPURA TOMĀTS šķirne ar izteiksmīgu augļu krāsojumu. Augļi saulē spīdina savus purpursārtos sānus un tā vien kārojas vienu noraut. Ovāli, palieli un vidēji, pat lieli augļi, kurus var gan uzgriezt uz maizītēm, gan gatavot salātos. Stāds piemērots audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m augsts.
ZERO-RE šķirne ar koši dzelteniem augļiem, pārsvarā vidēji lieliem. Augļi ienākties sāk agri, ar strauju ražas atdevi. Garša kā parastam tomātam. Stāda augstums tikai apmēram 0,80 m. Audzējot, ieteicams atstāt centrālo galotni un vairākas pazarītes. Piemērots audzēšanai nelielās siltumnīcās, lecektīs vai uz lauka.
SIBĪRIJAS TRUMPIS šķirne, kas papildina miltaino tomātu klāsu. Augļi sarkani, apaļīgi, viegli ieplakani, ar labām garšas īpašībām. Galda tomāts gan uzgriešanai, gan salātiem. Ieteicams audzēt segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,6 m augsts.
GAIŠAIS SAPNIS šķirne ar gludiem, apaļiem, viegli iedzelteniem, noēnotās vietās gandrīz baltiem augļiem, ar maigu aromātu, uzgriezti nesulo, miltaini un ļoti garšīgi. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 m augsts.
ŅIPRAIS HOLANDIETIS izrādās arī Holandē ir tomātu šķirņu kolekcionāri, kas mīl tos audzēt savu privātmāju dārziņos. Šī ir viena no šķirnēm, ko augstās ražības un aromātisko augļu dēļ iecienījuši holandieši. Divus gadus to izmēģinot savās siltumnīcās jāsaka JĀ, šķirne tiešām ir ražīga. Nelielie ovālie auglīši ir pārsteidzoši garšīgi un daudz uz viena krūma. Rudenī, kad parasti tomāti savu aromātu zaudē, Ņiprais Holandietis, dienām kļustot īsākā un naktīm vēsākām, paliek vēl saldāks un aromātiskāks. Pateicoties šā gada siltajam rudenim, tas turpināja ziedēt un briedināt ražu vēl septembrī un otobrī. Pēdējos augļus no krūma nosalījām 10. novembrī. Šķirne ar izteikti garu ražošanas periodu - sākot no jūlija vidus līdz vēlam rudenim. Auglīši nelieli, 12 līdz 16 gr smagi, izkārtoti garos skujiņveida ķekaros. Augums plašs, augsts, kupli sazarots.

ŽIKS plūmjveida tomātu šķirne. Augļi no krūma nebirst, neplaisā un ilgi saglabājas svaigi. Tie ir kā palielas, stingras plūmes, sarkanā krāsā. Ideāli piemēroti konservēšanai gan veseli, gan sagriezti. Šķirne izturīga, ar zemu (apmēram 0,8 m augstu) augumu. Piemērota audzēšanai gan zem segumiem, gan dobēs uz lauka. Stādam atstāj centrālo galotni un vairākas pazarītes.

TIKAI DĀMĀM vai DZELTENAIS DĀMU PRIEKS šī šķirne ir jāizaudzē kartam! Īpaši iesakām daiļajām dārzniecēm, jo būs intresanti gan pašām, gan draudzenes ar ko pārsteigt. Šķirni ieteicams stāsdīt saulainās vietās siltumnīcās, kur tā var augt līdz 1,8 m. Stādu veido, atstājot centrāļo galotni un vienu pazarīti.

STRĒLNIEKS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Strēlnieks (23.11 - 21.12). Sen mēs to bijām gaidījuši! Tagad visas 12 zodiaka zīmēm veltītās tomātu šķirnes ir mūsu kolekcijā. Šī šķirne izceļas ar labu ražību. Augļi pārsvarā lieli, skaisti, gludi, ar plānu miziņu, tumši sārtu krāsojumu, maigu un vieglu tomātu aromātu. Piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot cemtrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,6 m augsts.

SĀRTĀS SVECĪTES gara auguma plūmīšu tomāts. Augļi ar plānu miziņu, sārti rozā krāsā, ar maigu aromātu. Šāk ražot vasarā un turpina pakāpeniski līdz vēlam rudenim. Kopēja raža no krūma laba. Trūkums - nogatavojušies augļi birst no krūma. Stāds apmēram 1,8 m garš. Ieteicams audzēt segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti.