OGU TOMĀTU ŠĶIRNES

OGU TOMĀTU grupa ar pavisam nelieliem, no 1 līdz 30 gr smagiem auglīšiem visdažādākās krāsās un dažādās formās: apaļi, iegareni, plumjveida, bumbierveida. Augumā var būt gan zemi, gan milzīgi krūmi, no kuriem iespējams salasīt nesaskaitāmi daudz mazo tomātu odziņu. Ogu tomātu šķirnes ir pieticīgas un neprasa īpašu kopšanu. Var audzēt siltumnīcās, nojumēs vai arā pie ēku sienām aizvēja pusē. Pazarīšu izlaušanai noteikta principa nav, to regulē pats kopējs, vadoties no vietas izvēles un vēlamā ražas lieluma. Lielākā daļa ogu tomātu šķirnes ir piemērotas konservēšanai.

ŅIPRAIS HOLANDIETIS izrādās arī Holandē ir tomātu šķirņu kolekcionāri, kas mīl tos audzēt savu privātmāju dārziņos. Šī ir viena no šķirnēm, ko augstās ražības un aromātisko augļu dēļ iecienījuši holandieši. Divus gadus to izmēģinot savās siltumnīcās jāsaka JĀ, šķirne tiešām ir ražīga. Nelielie ovālie auglīši ir pārsteidzoši garšīgi un daudz uz viena krūma. Rudenī, kad parasti tomāti savu aromātu zaudē, Ņiprais Holandietis, dienām kļustot īsākā un naktīm vēsākām, paliek vēl saldāks un aromātiskāks. Pateicoties šā gada siltajam rudenim, tas turpināja ziedēt un briedināt ražu vēl septembrī un otobrī. Pēdējos augļus no krūma nosalījām 10. novembrī. Šķirne ar izteikti garu ražošanas periodu - sākot no jūlija vidus līdz vēlam rudenim. Auglīši nelieli, 12 līdz 16 gr smagi, izkārtoti garos skujiņveida ķekaros. Augums plašs, augsts, kupli sazarots.

ORANŽĀS OLIŅAS koši, skaiti un garšīgi tomātiņi - paipalu olas lielumā. Ēšanai tūlīt no krūma vai konservēšanai. Augs garš, audzē iesakām, atstājot centrālo galotni un līdz 4 pazarītēm. Ražo ilgi un garšīgi līdz pēdējam auglim.
 
SARKANĀS ĶIRŠOGAS apaļi, aromātiski, saldi un sulīgi tomātiņi, 12 īdz 18 gr smagi.

MILIJONS ODZIŅU aromātiski tomātiņi, svaigai uzkošanai un marinēšanai. Auglīši skaisti izkārtoti skujiņveida ķekaros. Piemērots audzēšanai gan siltumnīcās, gan uz lauka. Lielākas ražas iegūšanai, audzejot atstāj centrālo galotni un līdz sešām pazarītēm.

SARKANIE BUMBIERĪŠI mazi, sarkani bumbierīši, izkārtoti skujiņveida ķekaros, 8 līdz 12 katrā.
DZINTARIŅŠ koši dzeltenas, ovālas formas odziņas, ar saldi atsvaidzinošu aromātu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka vai lielos podos. Stāds veido 1,5 m augstu krūmu.
DZELTENAIS ĶIRSIS saldas, aromātiskas odziņas, visgaršīgākās tikko plūktas no krūma. Šķirne piemērota audzēšanai gan siltumnīcās, gan uz lauka. Stāds apmēram 2 m garš, kas kupli zarojas un bagātīgi ražo.

BUMBIERĪTIS PERUN dzeltenas krāsas, ar lāsītes formas augļiem.

ZIRNĪŠI vismazākie ogu tomātiņi pasaulē: divi tomātiņi sver vienu gramu. Sarkanas un dzeltenas tomātu pērlītes virknējas garos ķekaros. Augļiem plašs un dažāds pielietojums. Mazprasīgi, audzējami gan segtajās platībās, gan uz lauka. Ļoti ražīgi līdz vēlam rudenim.

 
AVEŅU CEPURĪTES saldi, ovālas formas tomātiņi maigi rozā krāsā. Veido apmēram 1,2 m augstu krūmu, kas piemērots audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka un lielos podos. Ražo ilgstoši un bagātīgi, augļi no krūma nebirst.


ČAU SANA bērnu prieks un gardums. Augļi rozā krāsā, nedaudz iegareni, kārtojas lielos vēdekļveida ķekaros. Audzēt ieteicams siltumnīcās, lecektīs vai uz lauka, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Bagātīgi ražojošs, 1,5 m garš stāds. 
__
ROZĀ OLIŅAS auglīši kā paipalu oliņas, gaiši rozā krāsā ar maigu aromātu, kas ilgi saglabājas svaigi un garšīgi, izkārtoti vedekļveida ķekaros. Ideāli konservēšanai. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo dzinumu un divas līdz trīs pazarītes. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.
__
VIOLETIE ĶIRŠI palielas, sārti violetas, aromātiskas ķiršogas. Pateicoties neparastajai krāsai, skaisti izskatās galda dekorējumos. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās vai atklātā laukā saulainā vietā, atstājot daudz pazarītes. Stāds 1,6 m augsts.
__
VĪNODZIŅAS BRŪNĀS neparastas krāsas ogu tomāts. Auglīši kā palielas, tumši brūnas ķiršogas, ar atsvaidzinoši skābenu aromātu. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un daudz pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m augsts. Bagātīgi un ilgi ražojoša šķirne.

MŪSU JUNIORS aromātiskākais, saldākais, garšīgākais un ražīgākais no tomātiem. Augļi valrieksta lielumā, tumšsarkani, gludi apaļi ar mazu deguntiņu, kas grupējas kompaktos ķekaros. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās un lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un divas, trīs līdz četras pazarītes. Stāds tumšzaļu, veselīgu lapojumu, 1,8 līdz 2 m augsts.

PODZIŅA krūms piebērts pilns ar mazām tomātodziņām kā sārtām podziņām. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka vai podos. Stāds apmēram 1,5 m augsts, podos līdz 1m, krūms spēcīgs. Ražo bagātīgi.


BLONDĀ MIRABELLA apaļi, gandrīz balti tomātiņi, tik lieli, lai veselus mestu mutē un izbaudītu brīnišķīgo, svaigo, maigo aromātu. Miziņa plāna, konservējot var plaisāt. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai lielās lecektīs. Augumā gara, plaši zarojas, lielāku ražu ieguvei atstāj vairākas pazarītes.


SAMTA ĶIRSIS šķirne ar tomātiņiem sarkanā samta mundierī, sulīgi ar atsvaidzinošu skābumiņu, kas tos padara īpaši aromātiskus. Arī pašiem augiem samtainas lapas. Krūmi specīgi, aug gari, zarojas plaši. Labi apputeksnējas, ražo ilgi un bagātigi.

VĪNODZIŅAS ORANŽĀS savdabīgi, koši oranži ogu tomātiņi. Audzējami siltumnīcās vai aizvēja pusē pie ēku sienām. Krūms augsts, plaši sazarots.


ZAĻIE ĶIRŠI ogu tomāts vīnogu krāsā ar interesantu garšu. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai lecektīs, atstājot centrālo galotni un trīs līdz piecas pazarītes. Stāds apmēram 1,5 m augsts.