2010. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES

Dārzniecībā NELINKO 2010. gada vasarā izmēģināšanai tika iestādītas vairākas jaunas tomātu škirnes, kam sēklas atceļojušas no Krievijas, Sibīrijas, Anglijas un Kanādas. Lielākā daļā šķirnes Latvijas apstākļos sevi parādīja no labākās puses: izturīgs un viegli kopjams stāds, dažādu krāsu, formu un lieluma augļi, izcilas garšas īpašības. Kā arī turpinājām iepriekšējā gadā iesākto, audzēt horoskopu zīmēm veltītas tomātu šķirnes.

BEZIZMĒRA sarkaniem, ļoti lieliem un lieliem augļiem. Gaļīgs, maz sēklots tomāts ar maigu aromātu un miltainu mīkstumu. Ideāls sviestmaižu un salātu tomāts. Ieteicams audzēt siltumnīcās, lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts.

MANDARĪNIŅI koši, oranžiem, gludiem, apaļiem, vidēja lieluma (90 - 110 gr) augļiem, kas garšīgi svaigi un ideāli marinēšanai. Ražīgi, slimību izturīga šķirne līdz vēlam rudenim. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.

DIENVIDU NAKTS tomāts ar brīnišķīgu aromātu un bagātu garšu. Augļi ar plānu miziņu naksnīgā krāsā. Vasaras šķirne ar ātru un īsu ienākšanās laiku. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,20 m augsts.

FEJAS DĀVANA šķirne ar gaļīgiem, tumši oranžas krāsas augļiem, kas sagriezti nesulo. Apaļie, gludie, vidēji lielie augļi grupējas bagātos ķekaros. Kopraža no krūma teicama. Šķirni ieteicams audzēt siltumnīcās vai lecektīs, atstājot centrālo galotni un divas līdz trīs pazarītes. Stāds 1 līdz 1,2 m augsts.

AGRĀS MĪLAS ĀBOLI agra šķirne ar izlīdzinātiem, gludiem, sarkaniem, apaļiem, vidēji lieliem, skaistiem un garšīgiem augļiem. Viss krūms ar augļiem piebērts. Šķirne piemērota audzēšanai nelielās siltumnīcās, lecektīs un uz lauka, atstājot centrālo galotni un vairākas pazarītes. Stāds apmēram 1,2 m augsts.

 
SVĪTRAINĀ ŠOKOLĀDE šķirne ar neparasti krāšņiem augļiem: brūni - sarkani ar tumši zaļām svītriņām. Pārsvarā lieli, ieplakani augļi ar savdabīgu un bagātu aromātu. Ļoti garšīgi uz sviestmaizēm un salātos. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Veido spēcīgu, apmēram 1,7 m augstu stādu.

VIOLETIE ĶIRŠI palielas, sārti violetas, aromātiskas ķiršogas. Pateicoties neparastajai krāsai, skaisti izskatās galda dekorējumos. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās vai atklātā laukā saulainā vietā, atstājot daudz pazarītes. Stāds 1,6 m augsts. Šai šķirnei sēklas nav pieejamas, 2019. gada pavasarī būs iespēja iegādāties stādus!
__
 
ZIRNĪŠI vismazākie ogu tomātiņi pasaulē: divi tomātiņi sver vienu gramu. Sarkanas un dzeltenas tomātu pērlītes virknējas garos ķekaros. Augļiem plašs un dažāds pielietojums. Mazprasīgi, audzējami gan segtajās platībās, gan uz lauka. Ļoti ražīgi līdz vēlam rudenim.

ZIVS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Zivs (21.02 - 23.03). Augļi sarkani, lieli un vidēji lieli, apaļīgi, gludi ar viegli saldskābu aromātu. Sevišķi piemēroti svaigiem salātiem. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.

AUNS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Auns (21.03 - 20.04). Augļi sarkani gludi, nedaudz ieplakani, viegli rievoti, gaļīgi, ar maz sēklām un patīkamu aromātu. Ieteicams audzēt siltumnīcas, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,2 līdz 1,4 m augsts.

DVĪŅI tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Dvīņi (21.05 - 21.06). Divreiz garšīgāki par vidējo. Ar maiga aromāta, sārti rozā krāsas, sirdsveida formas augļiem, kas ilgi turas pie krūma, nezaudējot garšu. Ieteicams audzēt siltumnīcās vai lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts, ar labu ražību.

LAUVA tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Lauva (23.07 - 23.08). Viens no smagākajiem (lielākais auglis 1,8 kg), gaļīgākajiem un garšīgākajiem tomātiem. Augļi tikai ļoti lieli un lieli, izteikti sarkanā krāsā, apaļi vai nedaudz ieplakani. Šķirne audzējama siltumnīcās, atstājot tikai centrālo galotni vai centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.

 
JAUNAVA tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Jaunava (24.08 - 23.09). Augļi rozīgi, maz sēkloti, izteikti miltaini. Piemēroti vasaras patēriņam. Ieteicams audzēt siltumnīcās vai lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Bagātīgi ražojošs, 1 līdz 1,2 m augsts stāds.

MAŽĀZIS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Mažāzis (22.12 - 20.01). Ar pārsvarā lieliem, sarkanas krāsas, nedaudz ieplakaniem, izskatīgiem, stingriem un gaļīgiem augļiem. Ražīga šķirne ar ilgu ienākšanās laiku. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,7 m augsts.