2011. GADĀ IZMĒĢINĀTĀS TOMĀTU ŠĶIRNES

ZEMEŅU TOMĀTS tomāts kā liela zemeņoga. Augļi maigi rozā krāsā, miltaini, maz sēkloti, brīnišķīgi uzgriešanai. Audzējami sagtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Auga augstums apmēram 1,6 m. Šķirne ar pakāpenisku ražas atdevi.
AVEŅU HENRIHS skaisti sārti rozā krāsā, ar vienādi apaļiem, lielākiem un vidēji lieliem augļiem, kas izkārtoti ķekaros pa 5 - 6, un dubultos ķekaros pa 9 - 11 katrā. Segto platību apstākļos stāds izaug apmēram 1,8m augsts, audzējot atstāj centrālo galotni un vienu pazarīti. Sāk ražot vasarā un turpina līdz vēlam rudenim. Slimību izturīga šķirne.

LĀČA ĶEPA garšīgu tomātu cienītāju sapnis. Lielaugļu tomāts, miltains ar maigu aromātu sarkanā krāsā. Ražo pakāpeniski, augļi no krūma nebirst, augļi ilgi saglabājas garšīgi. Ieteicams audzēt siltumnīcās vai lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 līdz 1,5 m augsts.

REISE jeb CEĻOTĀJU TOMĀTS katrs auglis sastāv no daudz maziem, sarkaniem tomātiņiem, kas grupējas lielos čemuros, no kā var nodalīt katru mazo tomātiņu, pērējos netraucējot glabāties svaigiem. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda augstums apmēram 1,8 m.
ŪDENSVĪRS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Ūdensvīrs ( 21.01 - 20.02). Augļi sulīgi rozā krāsā, apaļi, gludi vai ieplakani mēreni rievoti, gaļīgi, ar maigu aromātu, lielāki par vidējo. Šķirne piemērots audzēšanai siltumnīcās vai lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,2 m augsts.
SATRIECOŠAIS SPĒKS agra šķirne ar sarkaniem, dažāda lieluma augļiem, kas ienākas strauji. Ražu var novākt divos piegājienos ar 7 līdz 10 dienu intervālu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās agrajām ražām, lecektīs un uz lauka, audzējot atstāj centrālo galotni un vairākas sānu pazarītes. Stāds apmēram 0,8 m augsts. Ražo bagātīgi.
Saldā DZĒRVENĪTE tomātu šķirne selekcionēta audzēšanai podos uz balkoniem, lodžijām, terasēm u.c. Augļi sārti rozā krāsā, lielāki par lielogu dzērvenēm, ar svaiguma pilnu aromātu. Var mest mutē tiko no krūma plūktus, kā arī gatavot gardus salātus. Agra, ražīga šķirne. Stāds veido nokarenu formu. Augļi no krūma nebirst.
Mūsu JUNIORS aromātiskākais, saldākais, garšīgākais un ražīgākais no tomātiem. Augļi valrieksta lielumā, tumšsarkani, gludi apaļi ar mazu deguntiņu, kas grupējas kompaktos ķekaros. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās un lielās lecektīs, atstājot centrālo galotni un divas, trīs līdz četras pazarītes. Stāds tumšzaļu, veselīgu lapojumu, 1,8 līdz 2 m augsts.

VĪNODZIŅAS BRŪNĀS neparastas krāsas ogu tomāts. Auglīši kā palielas, tumši brūnas ķiršogas, ar atsvaidzinoši skābenu aromātu. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un daudz pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m augsts. Bagātīgi un ilgi ražojoša šķirne.




RESNAIS BOCMANIS šķirne ar izteiksmīgu krāsu salikumu. Augļi ieplakani, miltaini, blīvi, pārsvarā lieli. Sākotnēji augļi zaļi svītroti, gatavi kļūst sarkani ar oranžu svītrojumu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un divas pazarītes. Stāds spēcīgs, plaši zarojumas, apmēram 1,2 m augsts, audzējot atstāj centrālo galotni un divas līdz trīs pazarītes.

PODZIŅA krūms piebērts pilns ar mazām tomātodziņām kā sārtām podziņām. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka vai podos. Stāds apmēram 1,5 m augsts, podos līdz 1m, krūms spēcīgs. Ražo bagātīgi.
ZAĻAIS PIPARTOMĀTS tomāts neparastā krāsā, ar tradicionālu garšu. Augļi iegareni kā pipari, miltaini, uzgriezti nesulo, konservējot saglabā krāsu. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un divas pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m augsts. Ražība laba. Gatavi augļi birst no krūma.
  
DĀMU PRIEKS šķirne bez komentātiem. Jāizaudzē, jāapskata, jānogaršo, jānovērtē pašam.