VIDĒJI LIELU AUGĻU TOMĀTU ŠĶIRNES

Tomātu šķirnes ar VIDĒJI LIELIEM AUGĻIEM - agrās, vidēji agrās un vidēji vēlās šķirnes, kas ir ar pakāpenisku ražas atdevi un garu ražošanas periodu. Atkarībā no šķirnes vidēji lielo augļu tomātus var audzēt gan zem segumiem, gan uz lauka.
VIDĒJI LIELU AUGĻU, AGRAS UN VIDĒJI AGRAS ŠĶIRNES
AGRĀS MĪLAS ĀBOLI agra šķirne ar izlīdzinātiem, gludiem, sarkaniem, apaļiem, vidēji lieliem, skaistiem un garšīgiem augļiem. Viss krūms ar augļiem piebērts. Šķirne piemērota audzēšanai nelielās siltumnīcās, lecektīs un uz lauka, atstājot centrālo galotni un vairākas pazarītes. Stāds apmēram 1,2 m augsts.

CĒSU AGRAIS ražot sāk agri un turpina līdz rudenim. Augļi nelieli (60 līdz 70 gr), apaļi, gludi, ar saldskābu garšu. Audzējot siltumnīcā, veido puskrūmu, atstājot 4 līdz 5 sānu dzinumus, katru atsevišķi uzsienot. Audzējot lecektīs, nojumēs vai uz lauka, atstāj vairāk sānu dzinumus, lai veidojas plašāks krūms. Stāda augstums apmēram 1,4 m. Šķirne selekcionēta Latvijā, tās autors A. Silde.

RŪĶĪTIS zaļš rūķītis ar sarkanām tomātu podziņām visapkārt. Augļi vidēji lieli (apmēram 90 gr), gludi, gaļīgi. Audzē zemās siltumnīcās, lecektīs, uz lauka vai podos. Izteikts krūma tomāts ar apmēram 0,8 m augstumu.

AGRĀ SANTA ļoti agra šķirne. Augļi vidēji lieli, sarkani, ar labām garšas īpašībām. Agro ražu iegūšanai, sēj februāra beigās vai marta pirmajās dienās, lai aprīļa beigās izstādītu siltumnīcās. Audzēšanai uz lauka, stādus sēj aprīļa otrajā pusē un izstāda pēc salnām. Rudens ražām šo šķirni sēj jūnija beigās vai jūlija 
 un audzē otrajā apritē siltumnīcās. Stāda garums apmēram 0,6 m, sānu pazarītes nav nepieciešams izlaust. Šķirne piemērota arī audzēšanai podos.

VECĀ PEREMOGA sena šķirne, kas pielāgojas audzēšanai dažādās augsnēs. Augļi sarkani, vidēji lieli, apaļīgi. Piemēroti audzēšanai nelielās siltumnīcās, nojumēs, lecektīs vai uz lauka, atstājot centrāļo galotni līdz 4 pazarītēm. Stāda augstums apmēram 1 m.

SALDUMIŅŠ agrs krūma tomāts ar sarkaniem, vidēji lieliem, stingriem, apaļīgiem augļiem, 15 līdz 17 augļi sver 1 kg. Nogatavojušies augļi ilgi turas pie krūma un saglabā labu garšu. Veido kompaktu, apmēram 1 m augstu stādu. Audzē, atstājot 3 līdz 4 pazarītes, siltumnīcās, lecektīs un uz lauka.

GUDRĀ EVA agra šķirne ar palieliem augļiem. Augļi sarkanā krāsā, gaļīgi, ideāli piemēroti salātiem un sviestmaizēm. Audzē agrajām ražām siltumnīcās, sējot vēlāk, piemēroti audzēšanai lecektīs un uz lauka. Stāds apmēram 1 m augsts puskrūms, kam ieteicams atstāt 3 līdz 4 pazarītes.

I-3 (SARAJEVA) agra šķirne, izturīga pret krasām temperatūras svārstībām. Augļi sarkani, gan ieplakani, gan apaļi, sulīgi, ar izteiktu tomātu garšu. Piemērots audzēšanai nelielās siltumnīcās, lecektīs, uz lauka. Izteikts krūma tomāts, apmēram 0,8 m augsts. 

SARKANGALVĪTE agra šķirne, kas vienmēr bagātīgi attaisno dārzkopja rūpes. Augļi vidēji lieli, apaļi, gludi, sarkanā krāsā. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās (agrajām ražām), vēlāk lecektīs, uz lauka, balkona kastēs un podos ar zemes tilpumu vienam stādam apmēram 8 litri. Apmēram 0,8 m augsts krūma tomāts, kam nav nepieciešams izlaust pazarītes.

ZIEMEĻNIEKS šķirne agrajām ražām. Augļi ieplakani, pārsvarā vidēji lieli, sarkanā krāsā. Apmēram 0,8 m augsts krūma tomāts. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās (agrajām ražām), lecektīs un uz lauka.

FITOFTORAS IZTURĪGIE šķirne, kas labi apputeksnējas pie zemām temperatūrām. Augļi sarkani, stingri, nelieli (70 līdz 80 gr), visā krūmā vienādi, ilgi nepārgatavojas. Stāds apmēram 1 m augsts, audzējot astāj34 līdz 4 pazarītes.


GAUJMALAS selekcionāra A. Sildes izveidota šķirne audzēšanai Latvijas lauka apstākļos. Augļi vidēji lieli, sarkanā krāsā, ar izteiktu tomātu garšu. Audzē kā krūma tomātu, atstājot līdz 4 pazarītēm. apmēram 0,8 m augsta, piemērota audzēšanai nelielās slitumnīcās, nojumēs, lecektīs un uz lauka.
LIELAUGĻU STIPRINIEKS augļi sarkani, dažāda lieluma (pārsavā 80 līdz 140 gr), pirmie gaļīgi, augstākos ķekaros sulīgāki. Ražot sāk agri, turpina pakāpeniski. Šķirne piemērots audzēšanai siltumnīcās, nojumēs, lecektīs vai uz lauka, atstājot centrālo galotni un līdz 3 pazarītēm. Veido spēcīgu, apmēram 1 m augstu krūmu.


ČAPS agra šķirne ar sarkaniem, dažāda lieluma, gan apaļīgiem, gan ieplakaniem, gaļīgiem labas kvalitātes augļiem. Sāk ražot agri un strauji beidz. Labas ražības šķirne, kas piemērota audzēšanai lecektīs un uz lauka. Stādu formējot atstāj centrālo galotni un vairākas pazarītes, katru no tām atsevišķi balstot vai uzsienot. Veido apmēram 0,7 m augstu krūmu.

VIDĒJI LIELU AUGĻU, VIDĒJI VĒLAS ŠĶIRNES

NESLINKO KONDĪNE Latvijā selekcionēta, sen pazīstama, daudzu tomātu audzētāju iemīļota šķirne. Augļi sarkani, ap 90 līdz 110 gr smagi, apaļi, gludi, ķekarā visi vienādi. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, atstājot 2 līdz 3 pazarītes. Stāda augstums līdz 1,8 m.

NAUDAS TAISĪTĀJS ražīga šķirne ar pakāpenisku un garu augļu ienākšanās periodu. Augļi sarkani, vidēji lieli (100 līdz 110 gr), apaļi, gludi. Šķirne audzējama siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un 1 līdz 2 pazarītes. Stāda garums līdz 1,8 m.

NESLINKO TĪRAINE šķirne, kura nepievils, ražos vienmēr un visur. Augļi sarkani, apaļi, bez rievām, ar vidējo svaru 110 līdz 120 gr, nobriest pakāpeniski. Audzē situmnīcās un lecektīs, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums apmēram 1,8 m.

IGAUŅU ERK šķirne ar nevainojamu ražību un garu ražošanas periodu. Augļi sarkani, ieapaļi, gludi, sakārtoti kompaktos ķekaros. Audzēt ieteicams siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,8 m garš.
KURATO šķirne ar ilgu ražošanas periodu un teicamu slimību izturību. Augļi izvietoti skujiņveida ķekaros, pa 6 līdz 8 katrā, ideāli apaļi, gludi, sarkanā krāsā. Ieteicams audzēt siltumnīcās, bet labos apstākļos izaug uz lauka. Stāda augstums apmēram 2 m, audzējot atstāj 1 līdz 2 pazarītes.

NAUDAS KOKS šķirne lielu ražu iegūšanai. Augļi sarkani, apaļi, gludi, visi vienādi, vidēji 110 gr smagi, atsevišķi augļi 130 gr. Garšīgi svaigam patēriņam, ideāli konservēšanai. Audzē siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums līdz 2 m, laicīgi nogriežot galotni, pielāgosies arī mazākām siltumnīcām.

JABLOŅKA ROSSII ražīga šķirne līdz vēlam rudenim. Garšīgi vidēji lieli augļi, 80 līdz 110 gr smagi, sarkanā krāsā. Audzēt ieteicams siltumnīcās vai lielās lecektīs, atstājot centrāļo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Stāds apmēram 1,8 m garš.

APAĻĪGĀ RAJČE ražīga šķirne gan ēšanai, gan konservēšanai. Augļi visā krūmā vienāda lielums - sarkani, apaļi, gludi, neplaisā, ar izturīgu miziņu. Šķirne ar garu ražošanas periodu. Stāds apmēram 1,8 m augsts, audzējot atstāj centrālo galotni un vienu pazarīti.
ZEMEŅU TOMĀTS tomāts kā liela zemeņoga. Augļi maigi rozā krāsā, miltaini, maz sēkloti, brīnišķīgi uzgriešanai. Audzējami sagtajās platībās, atstājot centrālo galotni un vienu līdz divas pazarītes. Auga augstums apmēram 1,6 m. Šķirne ar pakāpenisku ražas atdevi.

AVEŅU HENRIHS skaisti sārti rozā krāsā, ar vienādi apaļiem, lielākiem un vidēji lieliem augļiem, kas izkārtoti ķekaros pa 5 - 6, un dubultos ķekaros pa 9 - 11 katrā. Segto platību apstākļos stāds izaug apmēram 1,8m augsts, audzējot atstāj centrālo galotni un vienu pazarīti. Sāk ražot vasarā un turpina līdz vēlam rudenim. Slimību izturīga šķirne.

ORENBURGAS slimību izturīga šķirne lielu ražu iegūšanai. Augļi sarkanā krāsā, lieli un vidēji lieli, apaļīgi, ķekari tuvu viens pie otra, augļi pa 6 līdz 7 katrā. Audzē siltumnīcās, apstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāda garums apmēram līdz 2 m.

ALIKANTE šķirne ar lielu ražību. Augļi sarkani, vidēji lieli, apaļi, gludi, izkārtoti saliktos ķekaros 10-12-16 katrā, viena ķekara svars 0,8 līdz 1 kg. Audzēt ieteicams siltumnīcās un lecektīs, atstājot centrālo galotni un 1 līdz 2 pazarītes. Stāda augstums apmēram 1,8 m.

TARASENKO - 2 izturīga šķirne pret slimībām. Augļi sarkanā krāsā, apaļi, ar deguntieņiem, vidēji lieli, stingri, izkārtoti vēdekļveida ķekaros. Pateicoties izturīgai miziņai, tie labi noder konservēšanai. Audzē siltumnīcās, atstājot tikai centrālo galotni. Stāda garums apmēram 1,6 līdz 1,8 m.

ROZĀ RAFAELO augļi apaļi, gludi, gan lieli, gan vidēji lieli. No pirmā līdz pēdējam auglim garšīgi, ar viegli saldu aromātu, plānu miziņu, kas rudens pusē, naktīm kļūstot vēsākām, var plaisāt. Ražīga šķirne. Piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo dzinumu un vienu pazarīti. Stāds apmēram 1,5 m augsts.

ZIVS tomātu šķirne nosaukta par godu zodiaka zīmei Zivs (21.02 - 23.03). Augļi sarkani, lieli un vidēji lieli, apaļīgi, gludi ar viegli saldskābu aromātu. Sevišķi piemēroti svaigiem salātiem. Ieteicams audzēt siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Stāds 1,8 līdz 2 m augsts.