ISTABAS UN BALKONA TOMĀTU ŠĶIRNES


ISTABAS UN BALKONA TOMĀTI - šīs šķirnes iemīlējuši pilsētnieki, kuriem nav sava darziņa, bet kuri var atvēlēt vietu uz balkona vai palodzes, lai pēcāk baudītu pašaudzētus, garšīgus augļus. Protams šīs dārziņš neizceļas ar rekordražām kilogramos, tomēr neizpaliek audzēšanas un pirmā augļa notiesāšanas prieks.
Iegūstamās ražas lielums ir krietni atkarīgs gam no puķupoda lieluma, gan laistīšanas un piebarošanas. Šie nelielie tomātu krūmiņi ir viegli kopjami, veido kompaktu krūmu, tiem nav nepieciešams lauzt pazarītes. Augļa lielums svārstās no pavisam maza līdz vidēji lielam (20 līdz 90 gr). Kā arī iespējams izvēlēties dažādas krāsas augļus: sarkanus, dzeltenus vai rozā.


SPRĪDĪTIS balkona, verandu un istabas tomāts. Augļi mazi, apaļi, saldi SARKANĀ vai DZELTENĀ krāsā. veido kompaktu, apmēram 0,3 m augstu krūmiņu. Ražo ilgi. Audzē podos ar augsnes tilpumu 6 līdz 8 l. Var audzēt kopā ar puķēm kastēs vai dobēs.

Nokarenie tomāti AKROBĀTS TOMS ar SARKANAS un DZELTENAS krāsas augļiem. Ražīga šķirne ar viegli ovāliem, saldiem, aromātiskiem augļiem. Augļi satur C un E vitamīnu, dzelzi, kā arī ir lielisks antioksidantu avots. Audzējams podā ar augsnes tiplumu 10 l. Nepieciešama regulāra laistīšana un mēslošana. Pakāpeniskas ražas iegūšanai sēj no marta līdz jūnijam ik pa trīs nedēļām.

  

Saldā DZĒRVENĪTE tomātu šķirne selekcionēta audzēšanai podos uz balkoniem, lodžijām, terasēm u.c. Augļi sārti rozā krāsā, lielāki par lielogu dzērvenēm, ar svaiguma pilnu aromātu. Var mest mutē tiko no krūma plūktus, kā arī gatavot gardus salātus. Agra, ražīga šķirne. Stāds veido nokarenu formu. Augļi no krūma nebirst. Nepieciešamais poda lielums vismaz 10 l.

 
SANKT-PĒTERBURGA agra šķirne ar pakāpenisku ražas atdevi audzēšanai podos. Augļi nelieli, ~90 gr smagi, sarkanā krāsā. Veido kompaktu, apmēram 0,7 m augstu krūmu. Nepieciešamai poda lielums vismaz 10 l.

 
BALKONA PRIEKS podos audzējama šķirne ar apaļiem, 40 līdz 60 gr smagiem, saldiem, sarkaniem augļiem. Veido kompaktu, apmēram 0,6 m augstu krūmu. Nepieciešamais poda lielums vismaz 8 l.

 
RŪĶĪTIS zaļš rūķītis ar sarkanām tomātu podziņām visapkārt. Augļi vidēji lieli (apmēram 90 gr), gludi, gaļīgi. Audzē zemās siltumnīcās, lecektīs, uz lauka vai podos. Izteikts krūma tomāts ar apmēram 0,8 m augstumu. Nepieciešamais pida lielums vismaz 10 l.

 
AGRĀ SANTA ļoti agra šķirne. Augļi vidēji lieli, sarkani, ar labām garšas īpašībām. Agro ražu iegūšanai, sēj februāra beigās vai marta pirmajās dienās, lai aprīļa beigās izstādītu siltumnīcās. Audzēšanai uz lauka, stādus sēj aprīļa otrajā pusē un izstāda pēc salnām. Rudens ražām šo šķirni sēj jūnija beigās vai jūlija sākumā un audzē otrajā apritē siltumnīcās. Stāda garums apmēram 0,6 m, sānu pazarītes nav nepieciešams izlaust. Šķirne piemērota arī audzēšanai podos. Nepieciešamais pida lielums vismaz 10 l.

 
SARKANGALVĪTE agra šķirne, kas vienmēr bagātīgi attaisno dārzkopja rūpes. Augļi vidēji lieli, apaļi, gludi, sarkanā krāsā. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās (agrajām ražām), vēlāk lecektīs, uz lauka, balkona kastēs un podos ar zemes tilpumu vienam stādam apmēram 8 litri. Apmēram 0,8 m augsts krūma tomāts, kam nav nepieciešams izlaust pazarītes. Nepieciešamais pida lielums vismaz 10 l.

 

MAZAIS VOVČIKS agra šķirne ar stingriem, ovāliem, nelieliem augļiem, no krūma nebirst, ilgi saglabājas svaigi. Šķirne piemērota audzēšanai lecektīs un uz lauka, atstājot vairākas pazarītes. Stāds apmēram 0,6 m augsts, kompakts. Nepieciešamais pida lielums vismaz 10 l.

 
ZIEMEĻU DZELTENAIS viena no agrākajām dzelteno tomātu šķirnēm. Augļi nelieli, saldi, saules dzeltenā krāsā. Šķirne piemērota audzēšanai nelielās siltumnīcās, nojumēs, lecektīs, uz lauka un podos. Krūma tomāts, kura garums nepārsniedz 1 m. Nepieciešamais pida lielums vismaz 10 l.

 
PICĒRIJA ogu tomātiņi audzēšanai podos. Augļi nelielas sarkanas, saldas odziņas. Stāds veido kompaktu, līdz 0,6 m augstu krūmiņu. Nepieciešamais poda lielums apmēram 8 l.

 
PODZIŅA krūms piebērts pilns ar mazām tomātodziņām kā sārtām podziņām. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka vai podos. Stāds apmēram 1,5 m augsts, podos līdz 1m, krūms spēcīgs. Ražo bagātīgi. Podā audzējams ar augsnes tilpumu 10 l.

 
AVEŅU CEPURĪTES saldi, ovālas formas tomātiņi maigi rozā krāsā. Veido apmēram 1,2 m augstu krūmu, kas piemērots audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka un lielos podos. Ražo ilgstoši un bagātīgi, augļi no krūma nebirst.