Dārzniecība "NESLINKO" ik gadu izmēģina dažādu šķirņu asos piparus, tos audzējot gan segtajās platībās, gan uz lauka, gan podos. Iesakam jums sekojošu šķirņu asos piparus.
 

LEVO - asuma pakāpe 1.  Piemērots tiem, kas grib ko pikantu, bet ne asu. Agra šķirne, ļoti ražīga. Audzēšanai siltumnīcās un podos. Veido līdz 50 cm augstu krūmu ar plašiem sānu dzinumiem.

PIKANTIE  ĶIRŠI - 2017. gada jaunums! Asuma pakāpe 1. Sarkanas krāsas, apaļi, valrieksata lieluma augļi ar biezām sienām. Blanšēti augļi īpaši piemēroti pildīšanai ar sieru vai salātiem, pikatu ēdienu cienītājiem. Veido 50 cm augstu krūmu ar nelieliem sānu dzinumiem. Audzēšanai podos, slitumnīcās, siltās vietās uz lauka.

CIKLON - asuma pakāpe 2. Piemērots tiem, kas mācās lietot asos piparus! Augļi sarkani, lieli līdz vidēji lieli, plāni. Var kaltēt. Agra šķirne, kas piemērota audzēšanai podos, uz lauka un siltumnīcās. Veido kompaktu krūmu, ar nelieliem sānu dzinumiem.

ZVANIŅŠ - asuma pakāpe 2. Augļi kā nelieli zvaniņi, kas no zaļas krāsas negatavi krāsojas uz sarkanu krāsu gatavi, dekoratīvi, ēdami. Krūms skrajš, mēdz izaugt pat 1 - 1,5 m augsts, vairāk piemērots audzēšanai siltumnīcās un lielos podos.

AUNA RAGS - 2017. gada jaunums! Asuma pakāpe 3. Augļi sarkani, slaidi, lielāki par šķirnes 'Kazas rags' augļiem un agrāki, vidēji asi. Veido kompaktu, līdz 80 cm augstu krūmu. Piemērots audzēšanai podos, siltumnīcās, uz lauka.

KAZAS  RAGS - asuma pakāpe 3. Augļi sarkani, slaidi, gari, līki un krunkoti kā īsti kazu ragi. Augs ~0,80 m garš, ar daudz sānu dzinumiem, ražo bagātīgi.

 
UGUNS  MĒLE - asuma pakāpe 3. Ātraudzīga aso piparu šķirne ar lieliem augļiem. Šķirne agra, pākstis vidēji biezas, ātri nogatavojas. Veido ~0,80 m augstu krūmu. Augļi izmantojami svaigam patēriņam, marinēšanai, kaltēšanai. Piemērots audzēšanai siltumnīcās, lielos podos.

ASIE ZĪMULĪŠI - asuma pakāpe 4. Pilngatavībā sarkani vai spilgti oranži, gari, slaidi, tievi pipariņi, kas atgādina nelielus zīmulīšus. Izmantojami arī kaltēšanai. Piemērots audzēšanai siltumnīcās, uz lauka vai puķu podos. Ļoti dekoratīvi.
 
ZILOŅA   SNUĶIS - 2017. gada jaunums! Asuma pakāpe 4. Ar gariem, slaidiem, plānu sienu, sarkanas krāsas sasprāgājušiem augļiem. Šķirne īpaši piemērota kaltēšanai. Augļi sakalstot nezaudē formu, krāsu un savu īpašo vecinājumu. Kaltēšanai nav nepieciešamas īpašas iekārtas, jo laikus nenovākti, mēdz sakalst pat pie krūma. Veido kompaktu, līdz 50 cm augstu krūmu. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un podos.

ČŪSKU - asuma pakāpe 4. Augļi sarkani, tievi, dažādi izlocīti. Veido kompaktu krūmu ar nelieliem sānu dzinumiem. Augļi izmantojami arī kaltēšanai. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, uz lauka un podos.

 
ČIN-GIZ-HANS - asuma pakāpe 4. Pipars ar daudz, vidēji lieliem, slaidiem, konusveida augļiem. Uz auga vienlaidīgi ir violetas (tehniskās gatavības) un sarkanas (bioloģiskās gatavības) krāsas augļi. Veido ļoti dekoratīvu, kuplu krūmu ar slaidiem, gariem sānu dzinumiem. Audzējams siltumnīcās, lecektīs, uz lauka, podos.

ASĀS BULTAS - 2017. gada jaunums! Asuma pakāpe 5. Vidēji lieliem, slaidiem kā burkāns, krāsojas no tumši zaļiem negataviem līdz gataviem spilgti oranžas krāsas augļiem. Piemēroti kaltēšanai. Veido līdz 1 m augstu krūmu ar plašiem sānu dzinumiem. Audzēšanai siltumnīcās. Ar izcili ražību.

 
KAJENAS - asuma pakāpe 5. Viena no pasaulē vairāk audzētajām, līdz ar to zināmākajām aso piparu šķirnēm. Sarkanas krāsas vidēji lieli, slaidi augļi. Visplašākais lietojums - ilgi uzglabājami svaigi, piemēroti marinēšanai, kaltēšanai, saldēšanai utml. Veido līdz 50 līdz 60 cm augstu krūmu ar nelieliem sānu dzinumiem. Piemērots audzēšanai siltumnīcās, podos, uz lauka.

UNGĀRU  MELNAIS - asuma pakāpe 5. No tumši violetas krāsas augļiem tehniskajā gatavībā krāsojas uz oranži - violeti - sarkanu, līdz sasniedz tumši sarkanu krāsu. Auglīši vidēji lieli, vidēji biezi. Ideāli piemēroti marinēšanai un žāvēšanai. Veido kompaktu, apmēram 40 cm augstu krūmu. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un podos.
__
CHEIRO ROXA - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 5. Zvana formas, nelielie auglīši krāosas no nenobriedušīem zaļi melnbaltiem līdz rozīgi purpur - krēmkrāsas, kad gatavi. Pipari ar augļu garšu un neparastu svaigumu. Atkarībā no saules gaismas intensitātes, auga stublāji un lapas krāsojas purpurzaļā krāsā. Šī škirne atšķiras no citiem pipriem ar unikāli krāsainajām lapām, baltiem un purpurkrāsas ziediem un izcili dekoratīvajiem augļiem. Stāds saniedz 0,90 m augstumu, piemērots audzēšanai siltumnīcās, lecektīs, uz lauka un podos.
__
MEKSIKAS  ČILI - asuma pakāpe 6. Augļi mazas 1,5 - 2 cm augstas piramīdiņas, sarkanā krāsā. Krūmiņš kompakts 30 - 40 cm augsts, piemērots audzēšanai podos.
__
FIDALGA ROXA - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 6. Augs ar violeti baltiem ziediem un pārsteidzoši krāšņiem augļiem. Nenobriedušī augļi tumši violeti zaļā krāsā, pēcāk kļūst rozā un nobrieduši ir persiku - apelsīnu krāsā ar purpura toņiem. Augļi nelieli, gludi, konusveida, kraukšķīgi ar neparstu garšu un nelielu citrusaugļu pieskārienu. Stāda augstums 0,8 līdz 1 m, ar tumšiem stublājiem un lielām tumšī zaļi violetām lapām. Lapu krasojums mainās atkarībā no saules gaismas, jo vairāk saules, jo violetākas lapas. Mazprasīgs un viegli audzējams. Viena no skaistākajām čilī piparu šķirnēm.
__
STARFISH - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 6. Baccatum piparu sugas izcelsme bijusi Peru, bet šķirne 'Starfish' tika izaudzēta Brazīlijā. Skaisti zvaigznes formas augļi krāsojas no zaļas uz oranžu un visbeidzot iegūst sarkanu krāsu. Kraukšķigs auglis ar saldu aromātu un ābolu pēcgaršu. Tam ir mainīga asuma pakāpe, kas ir atkarīga no gatavības pakāpes. Augs var sasniegt 2 m austumu, veidojot garus liānveidīgus dzinumus. Šķirne ar izcilu ražību.  
__
ARGENTĪNAS  ČILI - asuma pakāpe 7. Augļi sarkani, dzelteni vai oranži, nelieli 2 - 3 cm augsti konusiņi. Krūmiņš 30 - 40 cm augsts, kompakts, piemērots audzēšanai podos, labi pārziemo istabās un ziemas dārzos.
__
CAYEENE CHOCOLATE - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 7. Gari, tievi, biezu sienu augļi krāsojas no tumši zaļiem uz tumši brūniem gatavības krāsā. Kompakta auguma stāds sasniedz 0,7 m augstumu. Ideāli piemērots marinēšanai. Mazprasīgs un viegli audzējams gan siltumnīcas, gan uz laukas, gan podos. 
__
ASĀS  ODZIŅAS - asuma pakāpe 7. Augļi ķiršogas lielumā, sarkanā krāsā. Krūmiņš neliels ~0,5 m augsts, ļoti dekoratīvs, piemērots arī audzēšanai podos.
__
KODĪGIEM BURKĀNIŅI - asuma pakāpe 8. Saldi, gludi, biezu sienu, burkānu krāsas pipari ar asu garšu. Efektīga garšviela asu ēdienu mīļotājiem. Ļoti ražīgs. Veido kompaktu augumu, piemērots audzēšanai podos, uz lauka un siltumnīcās.
__
BLACK PEARL tautā iesaukta par MELNO PĒRLI - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 8. Viens noskaistākajiem asajiem pipariem uz pasaules. Auga spīdīgās lapas svārstās no tumši violetas līdz melnai krāsai atkarībā no ultravioletā starojuma pakāpes. Auga violetie ziedi, tāpat kā pecākm augļi, izkārtoti čemuros. Apaļie, nelieli augļi nenobrieduši ir oniksa melnā krāsā, nobrieduši augļi iegūst vēli sarkanbrūnu krāsu. Jauni, nenobrieduši augļi nav īpaši asi, nobrieduši tie kļūst asāki, žūstot asums vēl palielinās. Augļi piemēroti žāvēšānai un pulverizēšanai. Mazprasīgs un viegli audzējams, izturīgs karstot laika apstakļos. Iecienītss dārzos savas dekorativitāses dēļ, augļi ēdami. 2006. gadā ASV ieguvis All America Selections (Visas Amerikas selekcijas) skaistākā auga balvu. Īpaši piemērots audzēšanai podos. Augs apmēram 0,50 augsts.
__
VILTĪGĀ  OGA - asuma pakāpe 9. Augļi krāsojas no tumši zaļas līdz sarkanai krāsai, zemeņogas lielumā un izskatā. Augam pūkainas, dekoratīvas lapas. Krūms veido plašus sānu dzinumus.
__
PIKANTIE  KAREKLĪŠI - asuma pakāpe 9. Spilgti dzelteni auglīši ar citronu aromātu. Auglīši nelieli, konusveida, no sāniem krokoti. Ļoti ražīgs. Latvijas apstākļos ieskām audzēt lielos (apmēram 15l) podos, lai paspētu ienākties visa raža.

DZELTENĀS CEPURĪTES - asuma pakāpe 9. Kaltēti augļi nezaudē izskatu un krāsu. Krūms ar plašiem sānu dzinumiem. Piemērots audzēšanai segtajās platībās, uz lauka, lielos podos. Ļoti ražīgs.

HABANERO - asuma pakāpe 10. Pasaulē viens no asākajiem savvaļā augošajiem pipariem. Augļi vidēji lieli, pieejami dažādās krāsās. Krūmiņš kompakts, izskatīgs un ražīgs. Audzējams siltumnīcās un podos.

TRINIDAD SCORPION LONG SR RED - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10. Šķirnes izcelsmes valsts Trinidadas sala Venecuēlas ziemeļaustrumos. Plānas, garas pākstis (5 līdz 8 cm), kas krāsojas no zaļas uz sarkanu krāsu. Auglis ar Trinidadas pipariem raksturīgo aromātu, piesātinātu smaržu un garšu. Šķirne ar lielisku ražību. Stāds sasniedz 1 m augstumu. Mazparasīgs un viegli audzējams. Ideāli aug gan siltumnīcās, gan lielos podos. Iespējams audzēt kā daudzgadīgu augu, nodrošinot pipariem nepieciešamos klimatiskos apstākļus.
__ 

BHUT JOLOKIA RED (GHOST PEPPER RED) - 2017. gada jaunums! Asuma pakāpe 10+. Pasaulē viens no asākajiem pipariem. No 2017. līdz 2011. gadam tas tika uzskatīt par asāko piparu pasaulē. Augļi ar plānām sienām, grubuļainu mizu, smailiem augļiem, kas krāsojas no zaļas uz sarkanu krāsu. Veido apmēram 0,8 m augstu krūmu ar gariem sānu dzinumiem, kas pilni ar auglīšiem. Ideāli aug gan siltumnīcās, gan lielos podos siltās vietās. Šķirne aklimatizēta Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, mazprasīga un viegli audzēajama.
__
BHUT JOLOKIA WHITE (GHOST PEPPER WHITE) - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10+.  Izcelsmes valsts Indijas ziemeļaustrumi Assamas, Nagalandas, Manipuras reģioni. Līdz 2011. gadam tas bija asākais pipars pasaulē. Augļi 5 līdz 8,5 cm gari, gludi, slaidi, krāsojas no gaši zaļas līdz baltai krāsai. Aromāts ir saldāks un ar lielāku citrusu pēcgaršu nekā sarkanas krāsas 'Bhut Jolokia'. Ideāli piemērots kaltēšanai un malšanai. Latvijas klimatiskajos apstākļos stāds izaug ampēram 0,8 m augsts. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un lielos podos. Ar garu veģitācijas periodu. Nepieciešamas iemaņas čilī audzēšanā, bet ar nelielu papildus aprūpi un mīlestību augs arī pie jeb kura dārznieka un priecēs ar izcilu ražu.
__
BHUT JOLOKIA CHOCOLATE (GHOST PEPPER CHOCOLATE) - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10+.  Izcelsmes valsts Indijas ziemeļaustrumi Assamas, Nagalandas, Manipuras reģioni. Līdz 2011. gadam tas bija asākais pipars pasaulē. Augļi 5 līdz 8,5 cm gari, gludi, slaidi, krāsojas no zaļas līdz gaiši brūni sarkanai, pilngatavībā iegūstot šokolādes brūnu krāsu. Daudz saldāks par citiem 'Bhut Jolokia' radiniekiem. Latvijas klimatiskajos apstākļos stāds izaug ampēram 0,8 m augsts. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un lielos podos. Ar garu veģitācijas periodu.
__
 
BHUT JOLOKIA MUSTARD (GHOST PEPPER MUSTARD) - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10+.  Izcelsmes valsts Indijas ziemeļaustrumi Assamas, Nagalandas, Manipuras reģioni. Līdz 2011. gadam tas bija asākais pipars pasaulē. Augļi 5 līdz 8,5 cm gari, nedaudz kraupaini, slaidi, krāsojas no zaļas līdz izteikti olīvzaļai, pilngatavībā iegūstot sinepju krāsu. Stāds izaug ampēram 1 līdz 1,2  m augsts, ar gariem nenoturīgiem sānu dzinumiem. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un lielos podos. Ar garu veģitācijas periodu.
__
BHUT JOLOKIA CAPPUCCINO (GHOST PEPPER CAPPUCCINO) - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10+.  Izcelsmes valsts Indijas ziemeļaustrumi. Līdz 2011. gadam tas bija asākais pipars pasaulē. Augļi krāsojas no zaļas uz  zaļgani sarkanu un pilngatavībā iegūst sarkanīgi brūnu krāsu. Stāds izaug ampēram 0,8 līdz 1 m augsts, ar gariem nenoturīgiem sānu dzinumiem. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un lielos podos. Ar garu veģitācijas periodu.
__
TRINIDAD MORUGA SCORPION YELLOW - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10++. Maigākais no 'Moruga Scorpion' grupas pipariem. Augļi krāsojas no tumši zaļas uz spilgti dzeltenu krāsu. Pākstis biezas ar krunkainu ārpusi, laternas formas ar spicu galu. šķirnei raksturīgs, ka spicais gals ilgstoši var nenogatavoties. Šīs šķirnes augļos ir augsts beta-karotīna saturs, kas ir auga aizsardzības līdzeklis un augļiem piešķir dzelteno nokrāsu, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu. Auglis ar Trinidadas pipariem raksturīgo aromātu un smaržu, kā arī jauniem augļiem raksturīga citrusu garša. Šķirne ar lielisku ražību. Stāds sasniedz 1,20 m augstumu. Mazprasīgs un viegli audzējams. 
__
TRINIDAD MORUGA SCORPION RED - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10++. Šķirnes izcelsmes valsts Trinidadas sala. Biezu sienu, krunkainas mizas augļi krāsojas no gaiši zaļas uz sakranu krāsu. Auglis ar Trinidadas pipariem raksturīgo aromātu un smaržu. Šķirne ar lielisku ražību. Stāds sasniedz 1,20 m augstumu. Mazprasīgs un viegli audzējams.
__
TRINIDAD MORUGA SCORPION CHOCOLATE - 2018. gada jaunums! Asuma pakāpe 10+++. Čili pipara 'Trinidad Moruga Scorpion' dzimtene ir Moruga reģions Trinidadā. 2012. gadā Ņūmeksikas universitātes Čīles piparu institūts identificēja šķirni 'Trinidad Moruga Scorpion' kā asāko piparu pasaulē, bet šobrīd savu statusu jau zaudējis. Krunkaina izskata augļi krāsojas no tumši zaļas uz šokolādes brūnu krāsu. Auglis ar Trinidadas pipariem raksturīgo aromātu un smaržu. Šokolādes krāsas auglis ir saldāks par savas šķirnes grupas citas krāsas augļiem, bet nevajag aizmirst, kas tas tik un tā paliek viens no asākajiem pipariem pasaulē. Piemērots žāvēšanai un malšanai. Stāds sasniedz 1,40 m augstumu. Mazprasīgs un viegli audzējams. Ziemas dārzos iespējams audzēt kā daudzgadīgu augu.
__